Tento recept možná znáte ve variantě s rajčaty, ale co by to bylo za podzimní jídlo, kdybychom do ní nepropašovali dýni. A protože se pečená zelenina skvěle hodí nejen na polévky, ale i do omáček, dýně s fetou, česnekem a špenátem je právě k těstovinám dokonalá.

Těstoviny s omáčkou z pečené dýně, sýrem feta, špenátem a ořechy

Na 3 porce potřebujete:

  • 250 g dýně (hokaido nebo máslové)
  • 150 g sýru feta
  • 3 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • Olivový olej
  • Sůl & pepř
  • 250 g těstovin
  • 2 hrsti čerstvého baby špenátu
  • 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů

Postup

  1. Vydlabanou dýni nakrájejte na menší stejně velké kousky (máslovou předem oloupejte). Přendejte je do olivovým olejem vymazané zapékací mísy nebo malého pekáče. Do jeho středu položte sýr feta. Přidejte celé oloupané stroužky česneku, stonky tymiánu, vše pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. 
  2. Přikryjte alobalem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na 30 až 40 minut nebo dokud dýně nezměkne. 
  3. Před koncem pečení uvařte v osolené vodě těstoviny, pak je slijte, ale vodu z nich si nechte, budete ji ještě potřebovat na omáčku.
  4. Upečenou dýní s fetou a česnekem (bez tymiánu) rozmělněte vidličkou (pro hrubší strukturu) nebo rozmixujte tyčovým mixérem společně s cca 120 ml vody z těstovin. Vytvoří se jemná omáčka, kterou zamíchejte do horkých těstovin společně s listy čerstvého špenátu (horkem zavadnou).
  5. Servírujte se sekanými ořechy, pokapané olivovým olejem.