V zimě přirozeně volíme stravu prohřívací, vydatnou i chuťově výraznou. Zároveň si možná chceme chvilku odpočinout od smaženého, rybích kostí nebo třeba brambor. Zařazujeme do jídelníčku více luštěnin, a to je dobře – jsou důležitým zdrojem bílkovin, vlákniny i vitaminů. Žlutá hrachová polévka vydatně zasytí a příjemně prohřeje organismus. Zároveň její příprava nestojí mnoho úsilí ani peněz.

V hrachovce se skvěle vyjímají bylinky jako tymián, saturejka nebo majoránka – pro svou chuť i umění odbourávat nadýmání. Zaručují lepší stravitelnost luštěnin, rozhodně tak na ně nezapomeňte. Voňavou hrachovku na závěr ozdobte tím, co máte nejraději – hodí se pečená zelenina, dozlatova opečená klobása či slanina, křupavé krutony nebo třeba dýňová semínka. Výslednou chuť příjemně doladí.

Hrachová polévka ze žlutého hrachu s klobásou

Na 4 porce potřebujete:

  • 350 g žlutého půleného loupaného hrachu
  • 1 lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • Sůl & pepř
  • 1,4 l zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • Pár snítek tymiánu a saturejky

Na pečenou zeleninu:

  • 4 mrkve s natí
  • 2 petržele 
  • Vločková sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Na dohotovení:

  • 180 g kvalitní klobásy
  • Menší miska zeleného hrášku
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva

Postup

  1. Půlený loupaný hrách není potřeba před přípravou namáčet. Ale pokud tak učiníte, zkrátíte si o trochu čas vaření, takže to klidně udělejte. Nezapomeňte především hrách důkladně propláchnout.
  2. Na rozpuštěném sádle osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova. Přidejte dva rozdrcené stroužky česneku a nechte je rozvonět. Oloupanou mrkev a petržel nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce. Osolte a pár minut na středním plameni restujte, dokud nechytnou lehce barvu.
  3. Do hrnce přimíchejte scezený hrách a zalijte jej 1,2 litry vývaru či vody. Přidejte bobkový list, majoránku a snítky bylinek. Vařte zhruba půl hodiny, dokud zelenina a hrách nezměknou.
  4. Mezitím očistěte kořenovou zeleninu, kterou budete péct. U mrkve ponechte krátkou nať. Všechny kousky rozkrojte podélně napůl. Posypejte vločkovou solí, přelijte olivovým olejem a promíchejte. Vložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 30 minut.
  5. Klobásu nakrájejte na kostičky a v pánvi osmahněte nasucho tak, aby chytla pěknou barvu. Nachystejte si zelený hrášek na ozdobu.
  6. polévky vyjměte bobkový list a snítky bylinek. Vmíchejte poslední stroužek prolisovaného česneku a po chvíli polévku rozmixujte dohladka pomocí tyčového mixéru. Podle potřeby přilijte ještě trochu vývaru nebo vody. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  7. Hrachovou polévku rozdělte do misek. Ozdobte pečenou mrkví a petrželí, posypejte opečenou klobásou a přihoďte pár kuliček zeleného hrášku. Můžete zakápnout olivovým olejem či dotáhnout chuť citronovou šťávou.