Pokud vás tlačí čas, nemáte chuť na dlouhé vaření anebo hledáte novou inspiraci pro úpravu lososa, hodí se mít po ruce efektivní recept, jako je tento. Chopte se velké pánve, investujte 5 minut svého času a trouba za vás udělá zbytek. Výsledkem je výživné, chutné jídlo, které navíc dobře vypadá.
Crème fraîche díky nakyslé chuti k rybě výborně pasuje a je zároveň prostředkem, jak vykouzlit smetanovou omáčku k bramborovým gnocchi. Do omáčky můžete k cuketě přidat například i hrášek, anebo cuketu vyměnit za brokolici, chřest, zelené fazolky, případně i květák. Namísto bazalky vyzkoušejte také dochucení tymiánem, šalvějí anebo sušeným i čerstvým estragonem.
Losos zapečený s gnocchi a bazalkovou omáčkou z 1 pánve
Na 3 porce potřebujete:
- 3 filety lososa
- Citron
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 400 ml zeleninového vývaru
- 150 g crème fraîche
- 1 menší cuketa
- 2 stroužky česneku
- 500 g bramborových noků
- Hrst čerstvé bazalky + k podávání
- Parmezán k podávání
Postup
- Lososa pokapejte citronovou šťávou (bude stačit polovina citronu), osolte a opepřete. Druhou polovinu citronu nakrájejte na plátky.
- Ve velké pánvi (například litinové) zahřívejte zeleninový vývar s crème fraîche. Promíchávejte, dokud se smetana nerozplyne.
- Cuketu pomocí škrabky nakrájejte na tenké plátky. Vsypte do pánve spolu s prolisovaným česnekem, osolte a míchejte asi půl minuty. Do pánve vsypte bramborové noky, najemno nakrájenou bazalku a promíchejte.
- Na noky položte filety ryby. Nakrájené plátky citronu rozložte mezi lososa. Pečte při 200 °C v režimu horkovzduch 15 až 20 minut.
- Podávejte s čerstvou bazalkou a nastrouhaným parmezánem.