Pohanka není rozhodně nudná ingredience. Obzvlášť, když ji servírujete jako přílohu k originální špenátové omáčce s asijskou kari pastou a lososem. Stačí 20 minut a tento zdravý a výživný oběd nebo večeře jsou na stole. Pokud mezi vaše oblíbené potraviny patří tofu, vyzkoušejte omáčku podávat právě s touto vegetariánskou alternativou. Pohanku můžete zase příště klidně vyměnit za rýžové nudle, rýži anebo low carb květákovou rýži.

Pohanka s kari špenátovou omáčkou a lososem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2/3 hrnku pohanky
  • 1,5 hrnku vody
  • Sůl

Omáčka:

  • ½ lžíce kokosového oleje
  • 1 šalotka
  • 1,5 lžíce zelené kari pasty
  • 200 ml dobrého kokosového mléka (1/2 plechovky)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 100 g baby špenátu
  • Sůl

Losos:

  • 200 g lososa bez kůže
  • Limetková šťáva
  • Sůl
  • Mletý římský kmín

K podávání:

  • Najemno pokrájená chilli paprička
  • Čerstvý koriandr

Postup

  1. Pohanku zalijte vodou, přidejte špetku soli a přiklopte. Pozvolna přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté přiklopte a nechte dalších 10 minut dojít pod pokličkou.
  2. V hrnci rozehřejte kokosový olej. Šalotku nakrájejte najemno a nechte zesklovatět. Přidejte kari pastu a cukr. Asi minutu míchejte na mírnějším plameni. Poté zalijte kokosovým mlékem a přiveďte k varu. Do hrnce nalijte limetkovou šťávu, vložte baby špenát a krátce promíchejte, aby listy ovadly. Rozmixujte najemno. Podle chuti dosolte.
  3. Lososa nakrájejte na menší kostky. Zakápněte limetovou šťávou, osolte a lehce poprašte mletým římským kmínem. Zlehka prsty promíchejte. Kousky lososa rozprostřete na rozpálenou pánev a pár minut opékejte. Kousky lososa obracejte, aby byly opečené pěkně dokola.
  4. Pohanku naservírujte na talíře. Přelijte omáčkou a posypejte kousky lososa. Nakonec posypejte najemno pokrájenou chilli papričkou a čerstvým koriandrem.