Tuk je nositelem chutí. A tak tučná ryba, jako je losos, má proto potenciál vytvořit naprostou chuťovou bombu. Jak docílit toho, aby do sebe „vtáhl“ co nejvíce chutí a vůní? Nasekání lososa na malé kousky a propojení s dalšími ingredienci je jedna z cest, která navíc vyřeší i trápení, když na vás v obchodě zbyde už jen ocasní část filetu.

Pro ještě delikátnější zážitek je do lososové směsi přidána majonéza. Nemusíte ji použít, pokud chcete karbanátky „trochu víc light“. A pokud ji z receptu uberete, můžete ubrat i trochu toustového chleba.

K podávání se skvěle hodí salát s čerstvým fenyklem a pomeranči, který jídlo příjemně osvěží. Dip s fenyklovými semínky a mátou přidá ještě větší rozmanitost vašemu talíři. Krom toho se dip s karbanátky i salátem ideálně doplňují a není to zdaleka jen mistička navíc.

Lososové karbanátky s fenyklovo-mátovým dipem a salát s fenyklem a pomeranči

Na 2 až 3 porce potřebujete:

  • 400 g lososa s kůží/370 g lososa bez kůže
  • 2 plátky toustového chleba bez kůrky (40 g)
  • 1 šalotka
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce majonézy
  • 2 lžičky anglické nebo dijonské hořčice
  • Hrst nadrobno pokrájené pažitky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • Nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Olivový olej na smažení

Dip:

  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 2 plné lžíce zakysané smetany (nebo majonézy)
  • ½ lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička najemno pokrájené máty
  • Sůl

Salát:

  • 4 hrsti polníčku
  • 1 pomeranč
  • ½ fenyklu
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené hladkolisté petržele
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Lososa nakrájejte na jemné kostičky a vložte do mísy. Toustový chleba rozsekejte v robotu na jemné drobečky. Šalotku nakrájejte najemno a spolu s pečivem přidejte k lososovi. Do mísy přidejte také žloutek, majonézu, hořčici, pažitku, česnek, citronovou kůru, větší špetku soli a pepř. Dobře promíchejte a nechte v lednici půl hodiny odpočívat.
  2. Fenyklová semínka nasucho opečte na pánvi, aby se rozvoněla. Přendejte do hmoždíře a rozdrťte najemno. Promíchejte se zakysanou smetanou, citronovou šťávou, mátou a solí. Dip vložte prozatím do lednice.
  3. pomeranče ostrým nožem okrájejte kůru. Pomeranč vyfiletujte – vykrájejte jednotlivé dílky dužiny, abyste získali měsíčky pomeranče bez slupky. Zbytky pomeranče vymačkejte do misky. Promíchejte cca 1 až 1,5 lžíce pomerančové šťávy se stejným množstvím olivového oleje, osolte a opepřete a tuto směs později použijte jako zálivku.
  4. Fenykl nakrájejte na jemné proužky. Promíchejte s polníčkem, filety pomeranče a nasekanou petrželkou. Se zálivkou promíchejte až před podáváním.
  5. Pusťte se do karbanátků – z uleželé směsi tvarujte navlhčenýma rukama placičky. Množství vyjde na 6 kusů.
  6. Pánev rozehřejte a lehce potřete olejem. Není potřeba oleje přidávat moc, protože losos ještě nějaký tuk pustí. Opékejte pozvolna z obou stran po 3 minutách dozlatova.
  7. Salát promíchejte se zálivkou a podávejte s karbanátky a dipem.