Jsou dny, kdy v kuchyni není čas na hrdinství. Nicméně i během nich si můžete skvěle pochutnat, a to v podstatě jen s pomocí surovin, které vám doma vydrží celé týdny. Než uvaříte bezlepkové rýžové nudle, smícháte pár surovin na omáčku, v lepší dny přidáte hovězí steak, tofu nebo třeba krevety, a máte hotovo.

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Proč potřebujete gochujang: Fermentovaná korejská chilli pasta gochujang je pálivá, sladká a slaná zároveň, takže jídlům dodává velice komplexní chuť. Kromě rychlých nudlí ji použijete k marinování masa, do bibimbapu a všelijakých rýžových pokrmů. Pořídíte ji v korejských a asijských potravinách (v Praze např. Korea Mart nebo Shinfood), některých večerkách nebo online (Rohlík, Chopsticks).

Rychlé rýžové nudle s veganskou arašídovou omáčkou

Na 2 porce potřebujete: 

  • 180 g širokých rýžových nudlí
  • Sůl
  • 2 lžíce sezamového nebo řepkového oleje
  • 1 velký stroužek česneku (lze vynechat)
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce pasty gochujang
  • 2 plné lžíce arašídového másla nebo tahini
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa nebo limetové šťávy
  • Sezam na posypání

Pro masovou verzi:

  • 1 až 2 rib eye steaky (vysoký roštěnec)
  • Sůl & pepř
  • Olej
info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín

Postup

  1. Nudle uvařte v osolené vodě dle návodu na obalu.
  2. V pánvi či rendlíku zahřejte olej s prolisovaným česnekem a nasekanou bílou částí jarní cibulky, vmíchejte gochujang (množství dejte dle toho, kolik pálivého snesete), arašídové máslo, sójovku a ocet nebo limetu. Zřeďte trochou vody z nudlí, vmíchejte scezené uvařené nudle a případně ještě dochuťte. Posypejte zelenou částí jarní cibulkou a sezamem a podávejte.

Verze s masem

  1. Steak vyndejte minimálně hodinu předem z lednice, aby zteplal na pokojovou teplotu a nepustil kvůli teplotnímu šoku šťávu. Rukama pak maso ze všech stran naolejujte a posypejte mořskou solí a čerstvě mletým pepřem. Na tři minuty ho vložte na hodně rozpálenou pánev, otočte a pečte další 3 minuty. 
  2. Pro střední propečení (medium) pak steak vložte na 5 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Poté ho ideálně nechte dalších 5 minut dojít pod alobalem už bez zdroje tepla, díky tomu vám po zakrojení nevyteče veškerá šťáva.
  3. Odpočaté maso nechte vcelku nebo kolmo na vlákna pokrájejte na plátky a podávejte spolu s nudlemi.

Tip: Omáčku můžete dochutit i miso pastou, přitvrdit s chilli vločkami, místo arašídového másla dát tahini nebo jídlo servírovat s restovaným tofu či krevetami.

info Foto Tomáš Rubín
Foto Tomáš Rubín