Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Před Vánoci už stejně nemá smysl snažit se o nějakou střídmost, takže si klidně můžeme dát rozcvičku se smaženou rybu. Perfektní fish and chips v pivním těstíčku s křupavými hranolky, šťouchaným hráškem a domácí tatarskou omáčkou vám zaručeně zpříjemní den!
Na 4 porce potřebujete:
- 600 g filetu z tresky nebo jiné bělomasé ryby
- 2 vrchovaté lžíce kukuřičné nebo hladké pšeničné mouky
- 250 g hladké mouky
- 280 ml piva (nejlépe ležák či IPA)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vinného octa
- Řepkový olej na smažení
- Citron k podávání
Na hranolky:
- 800 g brambor varného typu A (salátové)
- Řepkový olej
- Sůl
Na hráškovou kaši:
- 350 g mrazeného hrášku
- 2 lžíce másla
- Sůl & pepř
Na tatarskou omáčku:
- 4 lžíce majonézy
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce worcesterské omáčky
- Sůl & pepř
- 1 lžíce sekané hladkolisté petržele
- 1 až 2 kyselé okurky
- 1 šalotka nebo ½ malé cibule
Postup
- Začněte hranolky, ty si můžete předvařit i den předem. Brambory pořádně odrhněte (dle stavu slupky případně oloupejte), pokrájejte na hranolky, propláchněte studenou vodou, abyste se zbavili škrobu, a poté v osolené vodě vařte 7 minut. Sceďte a nechte zcela uschnout a vychladnout.
- Ve vyšším hrnci, abyste neměli poprskanou celou kuchyň, hodně rozpalte pořádnou vrstvu oleje (měl by mít kolem 180 °C) a hranolky v něm po částech zprudka dozlatova osmažte, to bude trvat asi 5 minut. Rozložte je na papírovou utěrkou, aby odsála přebytečný tuk. Před podáváním osolte.
- Mouku prošlehejte s pivem a solí a těstíčko nechte alespoň půl hodiny nebo i přes noc odležet. Poté do něj vmíchejte sodu a ocet. Rybu pokrájejte na menší kusy, omyjte, osušte, obalte v kukuřičné nebo pšeničné mouce a poté namáčejte do těstíčka.
- Rozpalte si pořádnou vrstvu oleje (nebojte se jeho množství – je zásadní pro dobré smažení a přebytečný tuk vsákne papírová utěrka), rybu lehce okapejte z těstíčka, z každé strany ji asi 5 minut dozlatova pečte a poté odkládejte na papírovou utěrku.
- V kastrolu rozehřejte máslo, vsypte k němu hrášek, osolte, a asi 5 minut opékejte. Jakmile se dobře prohřeje, rozšťouchejte ho nebo částečně rozmixujte.
- Majonézu ochuťte hořčicí, worcesterem, špetkou soli, štědrou dávkou čerstvě mletého pepře a najemno nasekanou petrželí, okurkou a cibulí.
Pečené hranolky: Pokud je pro vás smažené se smaženým moc velká darda, na hranolky pokrájené brambory přímo na plechu promíchejte s trochou oleje a soli a při 200 °C je asi 20 minut pečte dozlatova. Během pečení alespoň jednou promíchejte.