Vymámit z jakéhokoli kuchaře jeho signature recept znamená většinou jediné: je natolik komplikovaný, že se vám nebude chtít ho vařit doma. Na miso ramen od Ringa se před jeho food truckem v Ostravě stojí fronty, ale tohle lahodné jídlo zvládnete s trochou trpělivosti uvařit i doma.
My si na legendu hlučínského fast foodu se slibným názvem Mutant počkali v pražském Hell Smoke BBQ, kde kromě vlastních masových orgií pořádají zajímavé pop-upy a točí skvělá piva z minipivovarů.
Pokud už teď potřebujete ochutnat další lahodné kreace z dílny Mutant Fast Food & Catering, najděte si na jejich FB, Instagramu nebo webu nejbližší akci, kde to bude možné, a raději si svoji porci rezervujte. Nejčastěji se pohybují v okolí Ostravy, což může být dalším důvodem, proč trendy moravskoslezskou metropoli navštívit.
Kuřecí miso ramen se sezamem (6 porcí)
Na vývar potřebujete:
- 1 větší vepřová kost
- 2 kuřecí skelety
- 4 l vody
- 3 lžičky soli
- 1,5 lžíce cukru
- 1 lžíce sezamového oleje
- 2 lžičky dashi vývaru
- 2 rozpůlené střední cibule
- 7,5 cm kus zázvoru
- 4 rozmáčknuté stroužky česneku
Na naložená ramen vejce:
- 6 ks vajec velikosti M
- sůl
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce tmavé sojové omáčky
- 2 lžíce rýžového vína mirin
- 1,5 hrnku vody
K podávání:
- 600 g kuřecích prsou nebo stehen bez kosti
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička soli
- 6 ks zavakuovaných fresh ramen nudlí
Miso tare:
- 1 malá cibule
- 4 stroužky česneku
- 4 lžičky světlé miso pasty
- 2 lžíce tahini
- 2 lžíce sojové omáčky (např. Kikkoman)
Topping:
- 1 balíček hub shimeji (cca 200 g)
- 2 lžíce shio koji (volitelně)
- 1,5 hlavy pak choy
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 hrst chilli nití
- 3 lžičky černého sezamu
Postup
- Nejprve pročistěte vepřovou kost: přiveďte ji ve vodě k varu, vodu vylijte, kost omyjte pod studenou vodou a dejte se skelety znovu do hrnce. Zalijte studenou vodou, přidejte zbytek ingrediencí na vývar a přiveďte k varu. Jakmile se voda začne vařit, teplotu stáhněte na mírný plamen a vývar táhněte 6 až 12 hodin. Po scezení byste měli mít celkem 3 litry vývaru, pokud je ho méně, dolijte ho vodou a znovu provařte.
- Vejce o pokojové teplotě vložte do přesolené vroucí vody na přesně 6 minut a 40 vteřin, poté prudce zchlaďte pod studenou tekoucí vodou. Zchlazená vejce oloupejte. Do zipového sáčku připravte směs cukru, sójové omáčky, mirinu a vody, vložte do ní vejce a uzavřený sáček nechte minimálně 12 hodin v lednici.
- Troubu předehřejte na 185 °C, do pekáčku vložte kuřecí maso, pomažte ho sezamovým olejem, osolte a pečte 40 až 50 minut nebo do propečení. Po úplném zchlazení maso nafilírujte. Nudle uvařte dle návodu.
- Cibuli nakrájejte na osminky a rozmixujte. Oloupané stroužky česneku rozbijte a přidejte spolu se zbytkem surovin do mixéru. Společně mixujte do konzistence, která jde dobře nabírat lžičkou.
- Pokud máte shio koji, namarinujte s ním houby 12 hodin před pečením. Poté opláchněte a pečte 10 až 12 minut při 185 °C. Pokud shio koji nemáte, houby shimeji upečeme jen tak se sezamovým olejem.
- Pak choy na 1 až 2 minuty vložte do vroucí vody, zelenou část jarní cibulky nakrájejte na kolečka.
- Do misky nalijte 500 ml vařícího vývaru, vmíchejte 1 lžičku (nebo dle chuti) miso tare do rozpuštění, přidejte uvařené ramen nudle, teplé kuřecí maso, 2 listy pak choi, hrst jarní cibulky, trochu chilli nití, trs pečených shimeji (cca 5 až 7 kusů), rozpůlené marinované vejce a posypejte sezamem.