skip to main content

Křehká žebra, co doslova odpadávají od kosti: pomalu pečená chutnají nejlépe!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Reklama

Existuje hodně způsobů, jak připravit žebra. Můžete je připravovat na grilu či v troubě. Před pečením je dlouho marinovat, zprudka opéct či nejprve uvařit. U nás se vsází na klidné pomalé pečení, na jehož konci se u stolu nemluví. Ne, že bychom se spolu nebavili, ale není na to čas – všichni se plně věnují výbornému křehounkému masu, které jde od kosti úplně samo. 

Příprava pomalu pečených žeber v troubě je sice časově náročná, ale výsledek je pak (ne)skutečnou odměnou. Pokud směřujete konzumaci žeber na večeři nebo pozdější odpoledne, začněte s přípravou ráno. V poměrně dlouhých intervalech, kdy se žebra pečou, stihnete určitě i spoustu jiných činností. Troubu byste po dobu pečení neměli otevírat, tak je v podstatě nutné najít si v těchto chvílích jinou zábavu, aby vás to nelákalo.

Na 2 porce potřebujete:

  • cca 1 kg vepřových masitých žeber (2 kusy)
  • 2 plátky másla
  • 100 ml černého piva
  • alobal

Na suchou směs koření:

  • 1 lžičku sušené krájené cibule
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • ½ lžičky celého kmínu 
  • 3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
  • 2 lžičky uzené soli
  • 2 vrchovaté lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • špetku čerstvě namletého pepře

Na omáčku:

Reklama
  • 250 g sekaných loupaných rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 zarovnané lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ lžičky uzené soli
  • 1 lžíci medu
  • 1 vrchovatou lžičku plnotučné hořčice
  • ½ lžičky skořice
  • 2 lžíce černého piva

K podávání:

  • salát coleslaw
  • chléb

Postup

  1. Žebra omyjte pod studenou vodou a odstraňte blánu z jejich vnitřní strany – nožem zajeďte mezi blánu a žebro a opatrně ji odřízněte tak, abyste spolu s ní neodkrajovali zbytečné kousky masa. Blána je tuhá a bránila by zbytečně chutím proniknout až do masa – z toho důvodu jejímu odstranění tu chvilku opravdu věnujte, budete odvděčeni dokonalým chuťovým zážitkem. Očištěná žebra osušte pomocí papírových utěrek, odložte na velký talíř nebo tác a připravte si kořenící směs. 
  2. Sušenou krájenou cibuli, hořčičná semínka a celý kmín dejte do hmoždíře a rozdrťte. V misce pak smíchejte s hnědým cukrem, uzenou solí, paprikou, sušeným česnekem, kajenským a čerstvě namletým pepřem.
  3. Voňavou směs koření naneste nejprve na jednu stranu obou kusů žeber a namačkejte ji i po stranách. Nechte koření na mase pár minut zvlhnout, aby se z něj po otočení hned nesesypalo. Pak žebra otočte a naneste zbytek koření i z druhé strany. Za pomoci prstů koření na maso pěkně vmáčkněte.
  4. Okořeněná žebra dejte na rošt do trouby a pod něj vložte plech, na který odkape během pečení trochu šťávy. Pečte při teplotě 110 °C 2,5 až 3 hodiny, podle skutečné velikosti žeber. Troubu po dobu pečení neotvírejte. 
  5. Po uplynulé době vyndejte žebra z trouby a užijte si na chvilku tu omamnou vůni. Přendejte je z roštu na plech, na který kapala šťáva. Na žebra položte kousky másla a podlijte 100 ml černého piva. Plech s žebry zabalte z vrchní části pečlivě do alobalu a dejte zpět do trouby. Pečte při 120 °C 1,5 hodiny a opět troubu po celou dobu neotvírejte. 
  6. Jakmile bude zbývat půl hodiny do konce této fáze pečení, připravte omáčku. Do menšího hrnce dejte všechny suroviny, promíchejte a na mírném plameni provařte do zhoustnutí. Bude to trvat asi 10 minut. 
  7. Po uplynutí doby pečení sundejte opatrně alobal, vyjměte žebra z plechu na větší talíř a do rendlíku slijte výpek z masa. Určitě pro něj najdete využití, vylít ho by byl hřích! Klidně plech „dovytřete“ kouskem čerstvého chleba (neznám lepší neřest) a položte na něj opět mřížku. Žebra na talíři pomažte ze všech stran teplou omáčkou a položte znovu opatrně na rošt. Zvyšte stupeň pečení na 130 a odkrytá žebra pečte ještě hodinu.
  8. Konečně jste se dočkali. Máte hotovo a můžete hodovat. Pečená vepřová žebra podávejte se salátem coleslaw, krajícem čerstvého chleba a omáčkou, kterou jste je potírali (určitě vám nějaká zbyde, tak ji rozhodně využijte).

Reklama
Reklama