Přinášíme osvěžující letní přehled těch nejlepších řemeslných zmrzlináren, díky nimž si budete na chvíli připadat jako v pravé gelaterii v horkých uličkách Říma.

Togelato, Nádražní 485, Turnov

Zmrzlinárna, kterou někdejší foodstylistka Lenka Táchová otevřela v Turnově teprve loni na jaře. Vyrábět zmrzlinu se učila na univerzitě v Bologni. Přitom původně na vysoké škole studovala sociální práci. Svět jídla a sladkostí ji ale nakonec uchvátil mnohem víc. Dnes si v jejím podniku kromě zmrzliny dáte i kávu, cupcake nebo dortík.

Gelateria Corso, nám. Krále Jiřího z Poděbrad 494/43, Cheb

Na jednom z nejkrásnějších českých náměstí najdete zmrzlinárnu Petra Janouška, který své lahodné gelato vyrábí z mléka z farmy v Křižovatce u Skalné, sorbety jsou z čerstvého ovoce a například levandule je z jihočeské biofarmy. To vše samozřejmě bez barviv, umělých dochucovadel nebo aromat.


Kolombina, Rooseveltova 75/6, Plzeň

Místní zmrzlinu Kolombína dobře znají. Dnešní podnik totiž provozuje Jitka Štáhlichová, jejíž rodiče už před třiceti lety provozovali zmrzlinářské auto na náměstí. Jitka navázala na jejich recepty, ale zmrzlinu i studovala v Itálii. Kromě tradičních příchutí si tu dopřejte třeba i zeleninové nebo bylinkové, výjimkou není zmrzlina z gorgonzoly nebo slunečnicových semínek. A kromě kopečkové mají k dispozici i nanuky.


Zmrzlinářství U Böhmů, nám. Republiky 571, Havířov

Začínali tu v roce 2004 nejprve točenou zmrzlinou, dnes mají i kopečkovou, a to v nesčetně druzích, od smetanových (třeba s posolenými pistáciemi), přes ovocné sorbety až po alkoholové, jako je třeba příchuť Aperol Spritz. Nenechte se zmást, že zvenku vypadá tohle zmrzlinářství celkem nenápadně, učili se na Carpigiani Gelato University.


Crème de la Crème, Praha

Zmrzlinový salon najdete na několika místech v centru Prahy, na Vinohradech nebo ve Strašnicích. Již tak obrovskou nabídku teď před sezonou navíc rozšířily nejrůznější druhy oblíbených letních sorbetů. Ochutnat můžete třeba citron s pepřem, meruňku se skořicí, fík, rakytník s rozmarýnem nebo mango chilli. Novinkou jsou ještě některé alkoholové sorbety jako broskev s proseccem. Nabízejí ale i třeba i příchutě švestky s kapkou slivovice nebo vaječného likéru.


2AD, Kačice a Praha

Pražští ji možná znají z vinohradského Zmrzlináře, ale původně zmrzlina 2AD pochází z Kačice, vesničky kousek od dálnice D6 na Karlovy Vary, kde si ji ostatně můžete dát i dnes. Byla jednou z prvních českých zmrzlin, která výrazně vyčnívala nad dlouholetou, nepříliš kvalitní klasikou. Firmu založili manželé Hrivňákovi v roce 2016, ve výrobě a podnikání jim pomáhá i syn. Používají prvorepublikové recepty, čerstvé ingredience a vyhýbají se chemii.