Britská metropole je rájem všech foodies. Najdete tu bezpočet michelinských restaurací, originálních konceptů, marketů i food trucků. My jsme se ale tentokrát zaměřili na pekárny. I těch je tu požehnaně, proto přinášíme výběr těch opravdu nejlepších.

Pokud jste vyrazili na korunovační víkend do Londýna, můžou vám naše tipy přijít vhod.

Buns from Home

V polovině dubna otevřeli už osmou londýnskou pobočku a rozhodně se není čemu divit. Na tyhle bochánky budete ještě dlouho vzpomínat. Nic takového u nás totiž bohužel nemáme.

Jde o křehké těsto podobné croissantu, uprostřed něhož je většinou pudinková nálož. Ale zapomeňte na cokoli umělého či přeslazeného, tohle je naprosto dokonalá souhra chutí. Ochutnejte třeba ty vanilkové nebo s příchutí cheesecake.

Bread Ahead

Pekárnu založil v roce 2013 kuchař Matthew Jones na Borough Marketu a brzy se stala oblíbeným hotspotem u místních i turistů. Netrvalo dlouho a Jones otevíral další pobočky. Tak skvělé koblihy jako tady jste totiž asi nikde neochutnali.

Pokud byste se do nich zamilovali natolik, že byste je chtěli jíst každý den, můžete se přihlásit do Bread Ahead Baking School, kde vás kromě koblížků naučí taky třeba jejich vyhlášený kváskový chleba. Některé kurzy mají i online.

Fortitude Bakehouse

Jen kousek od Russell Square v malé zapadlé uličce, již byste mohli snadno přehlédnout, se v prostoru starého cihlového domku nachází pekařství Fortitude. A vězte, že tady s moukou umí opravdová kouzla. A co je na menu?

Slané i sladké danishe v netradičních kombinacích, koláče, koblihy, ale i burgery nebo omeleta v housce. Pekárna je pouze take away, ale venku mají lavice na sezení, tak když zrovna nebude pršet, uvelebte se tady a snězte si ty dobroty ještě teplé. Hlavně se nenechte odradit dlouhou frontou.

Fabrique Bakery

David a Charlotta Zetterström založili Fabrique ve Švédsku v roce 2008. Dnes mají přes dvacet poboček ve Stockholmu, jednu v New Yorku a pět v Londýně. Otevírají už brzy ráno a kromě skvělého kafe tu dostanete i snídaňové sendviče. Chleba mají několik druhů – od kváskového přes žitný až po bagety a toastové chleby.

Miel Bakery

Pár kroků od Regent’s parku najdete roztomilé modré pekařství Miel. Hlavní roli tu hraje dokonalá chuť, kterou tu získávají díky pečlivému výběru surovin. Mouka se mele v Normandii, čokoláda od značky Valrhona, máslo z Poitou Charentes (odkud pochází jedny z nejlepších francouzských másel) a vejce britská z volného chovu.

Z toho tu vyrábějí několik druhů chleba a spoustu sladkého pečiva. Kdybyste nevěděli, co si dát dřív, milá obsluha vám ráda poradí. A třeba tu potkáte i Nigellu Lawson.

Layla Bakery

V Layle se pravidelně stojí fronty, ale na jejich konci vás čeká pestrá nabídka pečiva, focaccie, šneky na slano, kořeněné housky, sladké záviny, dortíčky, portugalské pastely… No a ten chleba! Tady je prostě všechno dokonalé. Layla je sice dál od centra, ale výlet rozhodně stojí.

Secret Sandwich Shop

Až budete courat po Notting Hillu, skočte si na oběd do Secret Sandwich Shop. Jak ale název napovídá, tuhle sendvičárnu byste mohli snadno přehlédnout. Hledejte proto červené obložení a ceduli Globe.

Uvnitř na vás čekají pochoutky založené na japonském sendviči Wanpaku. Pořádná nálož několika vrstev a různých textur od masa, sýra, vajec a čerstvé zeleniny. To vše naskládané v nadýchaném japonském chlebu shokupan. A pozor, otevřeno mají jen od 11 do 15 hodin. Určitě vyzkoušejte jejich signature sendvič s avokádem, rajčaty a majonézou.

Longboys

Tak tohle jste ještě nejedli! Jestli vás už klasické koblihy nudí, tady jste správně. Říkají jim tu finger doughnuts a jsou to takové donuty pro gurmány. Nečekejte přehnaně sladké náplně ani nudné kombinace chutí. Určitě zkuste jahodový s bílou čokoládou nebo jablečný crumble. Jednu z poboček najdete třeba v tržnici Seven Dials.