skip to main content

Gurmánská lekce svahilštiny: Kuku Paka aneb východoafrické kuře v kokosové omáčce

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kuku Paka je pokrm pocházející z východní části Afriky. „Kuku“ znamená ve svahilštině kuře a „paka“ znamená něco jako nanášet, potírat, aplikovat. Název by se tedy dal volně přeložit jako marinované kuře s kokosovou omáčkou – ta je totiž, včetně koření, podstatnou přísadou celého pokrmu. Pikantnost získaná díky česneku, zázvoru a chilli se krásně prolíná s jemností kokosového mléka a smetany. Citronová šťáva příjemně doladí chuť a rýže se k lahodnému svahilskému jídlu z oblasti Keni náramně hodí. Nechte se unést východoafrickými chutěmi, je dost pravděpodobné, že se Kuku Paka stane oblíbeným pokrmem i u vás doma.

Reklama

Na 2 porce marinády:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 stroužek nasekaného česneku
  • 2cm kousek nasekaného zázvoru
  • ¼ lžičky mletého chilli
  • sůl
  • ½ lžičky medium curry powder (středně pálivé směsi kari koření)

Na omáčku:

  • 560 g kuřecích stehen (spodních s kostí a kůží)
  • 1 červenou cibuli
  • 1 rajče
  • 1 stroužek česneku
  • 2cm kousek zázvoru
  • čerstvou chilli papričku
  • čerstvý koriandr
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 2 plátky másla
  • 2 lžíce oleje
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • ¼ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky kurkumy
  • sůl
  • 400 ml kvalitního kokosového mléka
  • 200 g 15% kokosové smetany
Reklama

Postup

  1. Smícháním všech ingrediencí připravte marinádu. Potřete ji ze všech stran na maso a nechte jej alespoň hodinu marinovat. Maso do ní ale můžete naložit i přes noc.
  2. Provoněná kuřecí stehna vyskládejte do pekáče, položte na ně kousky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 30 až 40 minut. Stehna podlijte trochou vody, která se spojí s výpekem. Přelijte jím maso a následně pekáč umístěte v troubě na vyšší pozici. Pečte s horním ohřevem ještě zhruba 10 minut pro získání tmavší kůrky.
  3. Cibuli a rajče nakrájejte nahrubo, česnek a zázvor překrojte na menší kousky a přidejte libovolné množství chilli papričky o volitelné síle pálivosti. Vše dejte do mixéru, přidejte čerstvé lístky koriandru a přilijte loupaná rajčata. Rozmixujte dojemna.
  4. V průběhu pečení masa rozehřejte v hluboké pánvi olej a osmahněte na něm krátce koření. Jakmile se rozvoní, přidejte rajčatový základ, osolte jej a na mírném plameni nechte 20 až 30 minut provařit. 
  5. Do omáčky vmíchejte kokosové mléko, smetanu a nechte společně probublat. Přidejte opečené maso a společně prohřejte. Podle potřeby dochuťte solí či citronovou šťávou. Posypejte čerstvým koriandrem a podávejte s rýží basmati a případně kousky citronu na zakápnutí.

Reklama
Reklama