I do 20 minut se dá připravit skvělé výživné jídlo, které si s chutí zopakujete i několikrát do měsíce. Stačí cestou z práce nakoupit pár ingrediencí, které k sobě perfektně ladí, mít inspiraci a v tomto případě ideálně i gril. Pakliže gril nemáte, rozpalte gril v troubě na 220 °C.

Sýr halloumi, původem z Kypru, se sám o sobě skvěle hodí k zelenině – v syrovém stavu v podobě salátů i k pečené, grilované či jinak tepelně upravené zelenině. Proto do quesadilly s paprikami výborně zapadá. A když nemáte halloumi, tak tam dejte eidam! Ne, to samozřejmě ne! Halloumi však můžete nahradit mozzarellou anebo zkuste veganskou verzi s tofu. V obou případech pak před překlopením lehce osolte. Halloumi sýr je totiž slaný dost, a tak není potřeba náplň dosolovat.

Z bylinek můžete místo anebo společně s oreganem použít i tymián, bazalku nebo saturejku. Do quesadilly, pokud je vám toto složení náplně málo, lze přidat ještě marinovaná sušená rajčata anebo grilovanou cuketu. Ačkoli hotová quesadilla chutná skvěle sama o sobě, výborně ji doplní lehce kořeněný dip ze zakysané smetany.

Quesadilla se sýrem halloumi, grilovanou paprikou, avokádem a špenátem

Na 2 porce potřebujete:

  • 2 červené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 bloček sýru halloumi
  • Červená cibule
  • Avokádo
  • 3 tortilly (celozrnné)
  • 2 hrsti baby špenátu
  • Čerstvé oregano

Dip:

  • 3 lžíce zakysané smetany
  • ¼ lžičky mleté uzené papriky
  • ¼ lžičky mletého koriandru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl

Postup

  1. Papriku nakrájejte na tenké nudličky. V míse zakápněte asi lžící oleje, osolte a ogrilujte. Bude to trvat jen pár minut.
  2. Halloumi nakrájejte na plátky a také ogrilujte. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Avokádo nakrájejte na plátky.
  3. Na polovinu tortilly rozprostřete menší hrstku baby špenátu. Obložte grilovanou paprikou, trochou cibule, halloumi sýrem, lístky oregana a avokádem. Překlopte a zapečte v grillu nebo sendvičovači. Překrojte napůl a přendejte na talíř.
  4. Na dip promíchejte zakysanou smetanu s uzenou paprikou, koriandrem, prolisovaným česnekem a špetkou soli. Servírujte ke quesadillám.