Houbová smaženice je zkrátka klasika a z houbových receptů se řadí mezi ty oblíbenější – ať už je to pro její snadnou přípravu, nebo samotnou chuť. Příprava je sice snadná, avšak nepodceňte ji. Aby zůstala smaženice krásně vláčná a krémová podobně jako míchaná vajíčka, je třeba věnovat houbám důkladnou péči, vybrat správné adepty na smažení a rovněž nepotrápit vejce, která do ní na závěr vmícháte.
Na smaženici si nejlépe pochutnáte s čerstvým chlebem nebo křupavou topinkou. Aby toho smažení nebylo příliš, opečte topinky raději v troubě. Topinka bude odlehčená od přebytečného tuku a s lahodně krémovou smaženicí vytvoří dokonale chutné duo. Nezapomeňte na zelenou posypku v podobě čerstvých bylinek.
Nejlepší houbová smaženice na křupavé topince
Na 6 topinek potřebujete:
- 3 krajíce bílého chleba
- Olivový olej na potření
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 jarní cibulku
- 1 větší stroužek česneku
- 200 g směsi čerstvých hub
- Sůl & pepř
- ½ lžičky drceného kmínu
- 3 až 4 (domácí) vejce
- Pažitka na posypání
Postup
- Stejně silné krajíce chleba rozkrojte napůl a potřete z obou stran trochou olivového oleje. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě 10 minut při 220 °C.
- Ve větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Česnek nakrájejte nadrobno nebo prolisujte a nechte v pánvi rozvonět.
- Přidejte na asi 2cm kousky nakrájené houby. Zvolte spíše směs tvrdších hub, z velmi měkkých nebo příliš nasáklých byste měli ze smaženice nežádoucí kaši.
- Houby nechte na mírném plameni chvilku podusit ve vlastní šťávě. Důležité je, aby se během této doby odpařila všechna tekutina, kterou pustí.
- Pokud jsou houby hodně suché, můžete je podlít asi 40 ml vody. Jakmile se voda odpaří, houby se začnou opékat.
- Netrapte je v pánvi zbytečně dlouho. Přibližně 10 minut jim postačí ke změknutí i pěknému opečení dozlatova. Směs osolte, opepřete a přidejte drcený kmín.
- V misce lehce prošlehejte vejce, osolte je a vlijte k houbám do pánve. Na mírném plameni s lehkostí a krátce míchejte, dokud nezačnou tuhnout.
- Pak pánev ihned odstavte, vejce se budou zdát nedodělaná, avšak v teple pánve ještě dojdou. Je žádoucí, aby směs zůstala krémová.
- Smaženici rovnou naneste na připravené topinky. Posypejte je nadrobno nasekanou pažitkou a podávejte.
Tipy & triky:
Výběr hub: Na smaženici se hodí houby čerstvé, zdravé a pevné. Použijte všechny možné druhy hřibů, lišky, klouzky nebo třeba holubinky. Směs různých druhů hub navíc zajistí mnohem lepší chuť.
Přísady navíc: Smaženici můžete vylepšit na kousky nakrájenou slaninou nebo špekem. Opečte ji s cibulkou před vhozením hub do pánve. Prostřídejte různé druhy bylinek nebo zkuste smaženici na závěr dochutit jemně nastrouhaným sýrem parmezánového typu.