Základem mnoha staročeských pokrmů bývají často brambory. Není se čemu divit, pod jejich tenkou slupkou se skrývá pravé bohatství, ze kterého vznikla již spousta tradičních receptů. A pokud víte, po jakém typu brambor zrovna sáhnout, zdařilý a lahodný výsledek vám budiž odměnou.

Chlupaté knedlíky potřebují pro lepší pojivost brambory s nejvyšším obsahem škrobu. Do těsta se přidávají zčásti nebo zcela v syrovém stavu. A právě díky trčícím kouskům jemně nastrouhaných brambor z těsta vytvářejí knedlíky onen chlupatý vzhled. Hrubá mouka pak „chlupáče“ krásně nadýchne.

Chlupaté knedlíky se smaženou slaninou a cibulkou

Na 4 porce potřebujete:

  • 250 g syrových brambor (varný typ C)
  • Horké mléko na přelití
  • 500 g vařených brambor (varný typ C)
  • Asi 1 zarovnaná lžička soli
  • 1 vejce
  • 150 g hrubé mouky
  • Rozpuštěné sádlo na pomaštění

K podávání:

  • 100 g kvalitního hovězího špeku
  • 1 větší cibule
  • Zakysaná smetana
  • Čerstvá pažitka

Postup

  1. Syrové brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Pokud chcete zabránit jejich hnědnutí, přelijte je trochou horkého mléka. Brambory nechte v cedníku okapat a následně je vymačkejte.
  2. Vychladlé uvařené brambory propasírujte lisem na brambory. Osolte je, přidejte rozmíchané vejce a načechrané syrové brambory. Vše spolu promíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vytvarujte měkké, poddajné těsto.
  3. Odeberte lžící kousek těsta a pomocí dvou lžic z něj vytvarujte šišatý trojhranný knedlík o přibližné velikosti 6 x 3 cm. Jednu lžíci si vždy během tvarování namočte do vody, půjde to tak o něco lépe.
  4. Knedlíky vkládejte do vroucí osolené vody. Začněte vložením jednoho knedlíku, abyste se přesvědčili, že těsto drží pěkně pohromadě. Zjistíte zároveň přesný čas potřebný pro správné provaření. Knedlíkům postačí přibližně 6 až 8 minut.
  5. Pokud by se těsto rozpadalo, zahustěte jej ještě trochou mouky a test proveďte znovu. Z uvedeného množství surovin bývají knedlíky zdařilé, berte však v potaz aktuální „škrobovitost“ brambor a test tak rozhodně učiňte.
  6. Dbejte na to, aby voda nevřela příliš, knedlíky by se kvůli tomu mohly začít rozpadat. Měla by jen příjemně vířit při středním stupni. Knedlíky vkládejte ve více várkách. Vždy si pár knedlíků připravte, uvařte a mezitím chystejte další.
  7. Z vody je vyjímejte děrovanou naběračkou, určitě je nevylévejte po dovaření do síta. Zůstanou tak krásně nadýchané. Přelijte je trochou rozpuštěného sádla, aby se k sobě nelepily.
  8. Zatímco vaříte knedlíky, vedle v pánvi vysmažte dokřupava na kostičky nakrájený špek. Vyjměte jej a na tuku, který pustil, osmahněte na měsíčky nakrájenou cibuli dozlatohněda. Nechte ji okapat v sítu.
  9. Chlupaté knedlíky podávejte s kopečkem zakysané smetany, s křupavým špekem a smaženou cibulkou. Posypejte je nadrobno nakrájenou pažitkou.