skip to main content

Škola vaření: ta nejlepší kulajda. Se zastřeným vejcem a lesními houbami

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Reklama

Dobře, dobře, označit něco jako tu „nejlepší kulajdu“ je poměrně odvážné, protože variant na tuhle jihočeskou houbovou polévku je nespočet, ale když nebudete šetřit máslem, smetanou a voňavými houbami, výsledek by vás neměl zklamat v žádném případě. Ztracené vejce s tekoucím žloutkem a čerstvý kopr je pak sice volitelný, ale značně delikátní doplněk!

Na 4 porce potřebujete:

  • 2 pořádné hrsti čerstvých lesních hub nebo hrst sušených
  • 4 pořádné lžíce másla
  • 2 pořádné lžíce hladké mouky (lze i bezlepkové, třeba rýžové)
  • 1 litr vývaru
  • 5 středních brambor
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • Sůl & pepř
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • Vinný ocet
  • 12 lžíce cukru
  • Hrst čerstvého kopru
  • 4 vejce

Něco navíc:

  • Čerstvé lesní houby nebo žampiony
  • Máslo
  • sůl
Reklama

Postup

  1. Pokud vaříte polévku z čerstvých hub, nejprve je pokrájené na kostky orestujte na 2 lžících másla a vyndejte stranou. Pokud z hub sušených, zalijte je horkou vodou, než si připravíte zbytek.
  2. V hrnci (klidně v tom po opékání hub) pak rozehřejte zbylé máslo, zasypejte moukou a asi minutu ji za stálého míchání restujte, až lehounce zezlátne. Za stálého míchání přilijte vývar, do hrnce přidejte na kostky pokrájené brambory, orestované čerstvé nebo scezené sušené houby (vodou z namáčení můžete nahradit část vývaru), bobkové listy, nové koření a sůl. Vařte asi 20 minut doměkka.
  3. Vyndejte koření, zjemněte smetanou a dochuťte čerstvě mletým pepřem, trochou octa, cukrem a sekaným koprem. Podávejte s pošírovaným vejcem a případně dalšími na másle orestovanými a osolenými houbami.
  4. Jak na ztracená vejce, se mrkněte do receptu na vegetariánskou koprovku.

Reklama
Reklama