Co je typickými znaky valašských frgálů? V první řadě je to velice lahodné, vláčné kynuté těsto. Díky máslu je krásně voňavé a jemné, díky sádlu dokonale měkké a kypré. Těsto se rozvalujte na slabý plát o průměru 30 centimetrů. To odpovídá asi 250 g těsta. Na vyválený plát se nanáší vysoká vrstva náplně – minimálně o stejné váze, jako je těsta. S náplní opravdu nešetřete. Například v tomto receptu vystačí 250 g tvarohu na polovinu koláče. Právě tvarohová náplň je jednou z nejtradičnějších. Stejně tak maková, povidlová, ořechová a také hrušková, která se vaří ze sušených hrušek. Na potření se dá ale použít i džem. Navrch nesmí chybět drobenka. Po upečení se koláč po okrajích potře a po ploše pokape rumovo-máslovou „zálivkou“. Už takto to zní dost lákavě, nemyslíte? A co teprve, až ochutnáte. Hotové nebe v puse!

Kynutý valašský frgál s tvarohem, mákem, ořechy a drobenkou

Na 2 koláče potřebujete:

  • 250 g hladké mouky
  • 45 g moučkového cukru
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 120 ml mléka
  • 12 g droždí
  • 1 lžička cukru + 1 lžička hladké mouky na kvásek
  • 60 g sádla
  • 60 g másla
  • 2 žloutky

Na potření:

  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Drobenka:

  • 60 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru
  • 50 g másla

Maková náplň (na ½ koláče):

  • 100 g mletého máku
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 až 2 lžíce medu
  • 1 lžíce nastrouhaného perníku (asi 10 g)
  • ¼ lžičky skořice

Ořechová náplň (na ½ koláče):

  • 150 g vlašských ořechů
  • 400 ml mléka
  • 2 lžíce tuzemáku
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 – 2 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhanky (asi 10 g)

Tvarohová náplň (na ½ koláče):

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1 žloutek cukru
  • 2 až 3 lžíce vanilkového cukru

Navíc:

  • 250 g povidel nebo džemu (na potření ½ koláče):

Na závěrečné potření a pokapání:

  • 50 ml tuzemáku
  • 30 g másla

Postup

  1. Připravte kynuté těsto. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, špetkou soli a citronovou kůrou. Mléko ohřejte, aby bylo teplé – ne horké. Droždí rozdrobte do mističky, přidejte lžičku cukru, trochu mouky a asi 1/3 ohřátého mléka. Promíchejte a nechte 15 minut pod utěrkou.
  2. Do zbylého mléka vložte na menší kousky pokrájené máslo a sádlo a vraťte na sporák. Ještě krátce zahřívejte, sundejte z plotny a pak nechte tuk pozvolna rozplynout. Směs by neměla být příliš horká. Zkontrolujte teplotu a poté zašlehejte 2 žloutky.
  3. K mouce přidejte vzešlý kvásek a mléčnou směs. Zpracujte těsto. Nebude příliš tuhé, což se ale trochu změní během hodiny, kdy těsto bude kynout.
  4. Než vykyne těsto, připravte si náplně – začněte těmi vařenými. Mák nasypejte do hrnce, zalijte mlékem a 15 až 20 minut pozvolna vařte do zhoustnutí. Přidejte rum, cukr, med, skořici a perník as ještě chvíli vařte. Bude stačit asi minuta. Odstavte a nechte vystydnout.
  5. Ořechovou náplň připravíte obdobně. Mléko s ořechy vařte 15 až 20 minut. Přidejte tuzemák, cukr, med a strouhanku a ještě krátce vařte. Odstavte a nechte zchladnout.
  6. Tvaroh promíchejte se žloutkem a cukrem.
  7. Nakonec připravte drobenku. Promíchejte mouku, cukr a máslo, aby se ingredience dobře propojily.
  8. Vykynuté těsto přendejte na pomoučený vál. Rozdělte na dva stejně velké, resp. těžké kusy. Z každého připravte bochánek a ten rozválejte na kulatý plát o průměru 30 cm. Během vyvalování nezapomínejte lehce podsypávat moukou.
  9. Plát těsta přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Okraje potřete vejcem rozšlehaným se lžící mléka. Koláč pomyslně rozdělte na dvě poloviny a každou potřete jinou náplní. Posypejte drobenkou a pečte v troubě na 190 °C 18 až 20 minut. Opakujte i s druhým kusem těsta.
  10. Než se koláč upeče, rozehřejte máslo s tuzemákem. Touto směsí potřete okraje koláče ihned po upečení a trochu pokapejte i zbylou plochu.