skip to main content

Tradice k nakousnutí. Medové svatomartinské rohlíčky s ořechy & kapkou rumu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Jestli Martin přijede na bílém koni, nás nechává vcelku chladnými, hlavně když přiveze rohlíčky a husu! Ale vážně, koledníci ani odcházející čeledíni, pro které se martinské rohlíky pekly původně, se vás nejspíš netýkají, nicméně proč si tuhle chutnou tradici nepřipomenout alespoň (byť trochu povrchně) v kuchyni? Máslové rohlíčky se přímo rozplývají na jazyku, a přitom jsou velice snadné – místo kynutého totiž doporučuji použít toto rychlejší (a chutnější!) šlehačkové těsto.

Na 32 rohlíčků potřebujete:

  • 450 g hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 250 ml smetany ke šlehání (funguje i kysaná smetana)
  • 50 g moučkového cukru + další na posypání
  • 1 velká špetka soli
  • 1 vejce na potření

Na náplň:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 120 g medu
  • 6 lžic rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
Reklama

Postup

  1. Mouku, změklé máslo, šlehačku, sůl a cukr rukama rychle zpracujte na hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte v lednici asi hodinu ztuhnout.
  2. Pokud máte celé ořechy, nejprve je rozmixujte, namelte nebo nožem nasekejte. Spolu s medem, rumem a skořicí je pak asi minutu za stálého míchání povařte a nechte chvíli vychladnout, náplň díky tomu ještě trochu zpevní.
  3. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly, z každého postupně vytvarujte kuličku, kterou na pečicím papíře nebo pomoučené ploše rozválejte na asi 2 mm tlusté kolo. To rozřízněte jako koláč na 8 trojúhelníků. Na širší část každého dejte váleček z náplně (tak velký, abyste na jeden díl těsta spotřebovali čtvrtinu náplně) a zarolujte do středu do tvaru rohlíčku. Rukama uzavřete a vytvarujte jeho konce, aby náplň nevytékala.
  4. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potírejte rozšlehaným vejcem (případně ještě sypejte plátky mandlí) a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 20 minut dozlatova. Po vychladnutí sypejte moučkovým cukrem.

Ještě víc rumu! Pro extra opilou (a extra voňavou!) verzi rohlíčků je stejně jako kynuté koláče ihned po upečení pokapejte 1:1 směsí rozehřátého másla a rumu.