Byť se jedná o čistě zeleninové jídlo, tradiční irský pokrm colcannon by měl kromě brambor, cibulky a kapusty obsahovat také enormní množství másla. Pokud tedy chcete lehké jídlo, dejte si raději salát, poctivý colcannon oslavuje chuť brambor a másla.

Foto Eva Malúšová

Irské šťouchané brambory/nastavovaná kaše Colcannon

Na 4 velké porce potřebujete: 

  • 1 kg brambor (varný typ B nebo C)
  • Sůl & pepř
  • ½ velké hlávky kapusty
  • 1 svazek jarní cibulky nebo 1 velký pórek
  • 75 g másla + k podávání
  • 2 stroužky česneku
  • 250 ml smetany či plnotučného mléka
Foto Eva Malúšová

Postup

  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a v osolené vodě uvařte doměkka. Kapustu rozčtvrťte, vyřízněte středový košťál a nakrájejte na tenké proužky. Jarní cibulku pokrájejte na kolečka a česnek nasekejte.
  2. Kapustu asi 5 minut opékejte na másle, ke konci dost osolte. Přidejte jarní cibulku a restujte další 3 minuty. Když je zelenina na skus měkká a zlatavě opečená, vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět a pořádně opepřete čerstvě mletým pepřem.
  3. Uvařené brambory sceďte, vraťte do hrnce, rozšťouchejte a vmíchejte ohřátou smetanu a opečenou zeleninu. Podávejte hojně přelité dalším máslem jen tak nebo s opečenými bílými klobáskami, slaninou či strouhaným čedarem. 

Tipy & triky

  • Brambory vylepšete nasucho opraženou slaninou, strouhaným vyzrálým čedarem nebo pažitkou.
  • Jarní cibulku můžete nahradit jak pórkem, tak klasickou cibulí, tu ovšem osmažte jako první, a až když změkne, přidejte kapustu.
  • Kromě kapusty lze použít i kadeřávek a rané zelí.
Foto Eva Malúšová