Z původního prastarého receptu „chudých“ se dá jednoduše vytvořit jídlo bohaté na živiny a ještě navíc v novém, originálním ztvárnění, o kterém si naše babičky ani nenechaly zdát. Originální recept na nastavovanou kaši je postaven na bramborách, krupkách a mléce. V podstatě v této kaši převažují sacharidy, a proto, aby vzniklo vyvážené jídlo, se hodí podávat například s vejcem. Anebo, jak je zvykem, s párkem… Milovníci zdravých alternativ s potřebou neustále zkoušet nové věci se ale mohou inspirovat moderní úpravou a bílkoviny přidat rovnou do kaše.

Silken tofu – hedvábné tofu – seženete v obchodech se zdravou výživou, v supermarketech (i těch online) anebo například v DM drogerii. Glazované žampiony se nehodí podávat jen s nastavovanou kaší. Budou skvěle chutnat jako součást buddha bowl a řady rychlých pokrmů nebo asijských nudlí. Zkuste je i jako oblohu na chleby s hummusem nebo k hovězímu steaku či pečeni.

Nastavovaná bramborová kaše s pohankou a glazovanými žampiony

Na 2 porce kaše potřebujete:

  • 100 g pohanky
  • 3 středně velké brambory (400g)
  • 150 g silken tofu
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • Sůl

Glazované žampiony:

  • 300 g žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • 70 ml balzamikového octa
  • 1, 5 až 2 lžičky medu
  • Snítka rozmarýn
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup

  1. Pohanku uvařte se špetkou soli na skus. Pokud je to potřeba, slijte do cedníku.
  2.  Brambory oloupejte a v osolené vodě vařte doměkka. Sceďte a šťouchadlem rozšťouchejte. Přidejte silken tofu, prolisovaný česnek a sůl. Šťouchejte, dokud se ingredience pěkně nepropojí, a posléze vmíchejte také pohanku. Je-li to potřeba, nařeďte trochou vody nebo alternativou mléka (můžete případně použít i mléko, pokud neusilujete o veganskou verzi jídla).
  3. Větší žampiony přepulte, menší můžete nechat vcelku. Ideální je zbavit žampiony nožiček, protože tak se budou na pánvi opékat pěkně rovnoměrně. Nožičky můžete opékat spolu s hlavičkami anebo je použít v jiném receptu.
  4. V pánvi rozehřejte olivový olej. Do pánve vsypte houby, osolte a pozvolna opékejte 5 minut dozlatova. Během té doby pánví občas prohoďte, aby se žampiony otočily.
  5. Do pánve přidejte najemno nasekaný česnek, párkrát prohoďte, aby se rozvoněl, a pak zalijte balzamikovým octem a medem. Přidejte najemno nakrájený rozmarýn a promíchejte. Pozvolna duste 5 minut. Během té doby občas promíchejte. Na konci by měla být tekutina zredukovaná minimálně na polovinu.
  6. Do talířů naservírujte kaši, houby se šťávou a podávejte.

Tip: Do originálního receptu na nastavovanou kaši patří i majoránka. Můžete ji přidat ve fázi, kdy přidáváte do kaše tofu. Pokud ale chcete nechat vyniknout vůni rozmarýnu, vynechejte ji.