Na tento recept jsem přišla, když jsem vymýšlela, kam použít zbylé vařené brambory. Nicméně sametová bramboračka je tak dobrá, že ji budete téměř jistě vařit bez ohledu na stav zbytků v lednici. A jak podivně kokosová „slanina“ zní, tak dobře chutná. Já jí vždy peču rovnou dvojnásobek, protože se mi už několikrát stalo, že na stůl k polévce ani nedoputovala. Věřte mi a toto fantastické jídlo z naprosto jednoduchých surovin vyzkoušejte.

Krémová bramborová polévka a kokosová vegan „slanina“

Na 4 porce potřebujete:

  • 30 g másla
  • 2 velké cibule
  • 2 velké mrkve
  • 3 velké stroužky česneku 
  • 1 lžička uzené papriky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 1 kg brambor
  • Sůl & pepř
  • 200 ml smetany na vaření nebo ke šlehání
  • Sýr na posypání (zde čedar)

Na kokosovou „slaninu“:

  • 60 g kokosových lupínků
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce vody
  • 1 lžíce javorového sirupu nebo medu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 špetka soli

Postup

  1. Kostičky cibule a kolečka mrkve asi 10 minut dozlatova opékejte na másle. Mezitím oloupejte a na kostky pokrájejte brambory. Zeleninu v hrnci zasypejte nasekaným česnekem, uzenou paprikou a moukou a asi minutu opékejte, až se vše rozvoní.
  2. Do hrnce přidejte brambory, vývar a sůl a asi 25 minut vařte doměkka. Když je zelenina měkká, zalijte smetanou, opepřete čerstvě mletým pepřem a vše rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Dle potřeby zřeďte dalším vývarem či vodou.
  3. Než se polévka uvaří, připravte si veganskou „slaninu“. Kokosové lupínky smíchejte se sójovkou, vodou, javorovým sirupem, uzenou paprikou a solí a nechte 10 minut marinovat. Poté kousky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 5 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Ke konci kokos bedlivě sledujte a případně ho vytáhněte dříve, snadno se totiž pálí.
  4. Polévku podávejte posypanou kokosem a případně i strouhaným sýrem a čerstvou pažitkou.

Tipy & triky

  • Kokosová „slanina“ je skvělou alternativou chipsů, proto jí upečte rovnou více a použijte jako sladko-slané zobání.
  • Pro veganskou bramboračku vyměňte máslo za olej nebo kokosový tuk a kravskou smetanu za její rostlinnou alternativu nebo třeba kokosový krém.
  • Dle chuti můžete do cibulového základu přidat i trochu chilli vloček.
  • Místo čerstvých brambor lze použít podobné množství brambor vařených či šťouchaných. Do polévky je přidejte jen na posledních 5 až 10 minut.