Možná, že citron při vaření nepoužíváte tak často. A možná, že po ochutnání italského rizota s citronem se to navždy změní. Stačí trocha šťávy nebo kůry a pokrm najednou dostane báječnou esenci svěžesti a lehkosti.

O rizotu se jako o lehkém pokrmu hovořit sice nedá, nicméně dojem, který v nás vyvolá, také souvisí s ingrediencemi, které použijeme. Pokud si chceme dopřát toto delikátní, i když trochu syté jídlo, ale zároveň naše chuťové pohárky těší jemné a osvěžující chutě, bude kombinace citronu a cukety to pravé. A samozřejmě nechybí ani křupavý element – vlašské ořechy. Můžete je případně vyměnit za nasucho opečená piniová semínka anebo semínka slunečnicová.

Citronové rizoto s cuketou a ořechy

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 až 2 šalotky
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 160 g rýže carnaroli nebo arborio
  • 50 ml bílého vína
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžička najemno nakrájeného tymiánu
  • ½ lžičky najemno nakrájeného oregana
  • 1 velký bio citron
  • 40 g parmezánu
  • 30 g másla

K podávání:

  • 1 cuketa
  • Olivový olej
  • Mořská sůl
  • Mozarella
  • Vlašské ořechy
  • Čerstvé bylinky – oregano a tymián
citronove cuketove rizoto

Postup

  1. Šalotku nakrájejte nadrobno. Ve vyšší pánvi rozehřejte olej a cibulku opečte dozlatova.
  2. Přidejte rýži a míchejte asi minutu, aby se rýže dobře obalila olejem a „zprůsvitněla“. Podlijte vínem a míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Poté podlijte naběračkou horkého vývaru a na středním až vyšším plameni míchejte, dokud se opět nevypaří. Za častého míchání takto podlévejte a nechte vypařovat, dokud rýže nebude na skus. Množství vývaru záleží na intenzitě varu, proto ho možná bude potřeba i více, popř. přilévejte vodu, pokud už vám vývar nezbyl.
  3. K rýži přilijte ještě trochu vývaru, aby byla řídká (ale ne vodnatá). Přidejte nakrájené bylinky, citronovou šťávu (asi 4 lžíce) a kůru (asi 1 rovná lžička žluté části kůry), nastrouhaný parmezán a kostičky másla a na mírném ohni míchejte, dokud se vše nerozplyne a nepropojí.
  4. Během přípravy rizota ogrilujte cuketu: nakrájejte ji na slabé plátky. Gril nebo grilovací pánev potřete olejem a plátky zprudka krátce ogrilujte, aby cuketa změkla. Osolte.
  5. Risotto naservírujte na talíře. Obložte grilovanou cuketou a kousky natrhané mozzarelly. Zbylou mozzarellu můžete použít například na zapečenou cuketu. Posypejte nasekanými ořechy a bylinkami, lehce přelijte olivovým olejem a osolte mořskou solí.