Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Hamshuka je zajímavou obměnou, jak podávat klasický hummus. Jedná se vlastně o lehký, nadýchaný hummus doplněný mletým masem v rajčatové omáčce. Tento lahodný pokrm Izraelci snídají, obědvají i večeří (ostatně tak jako hummus samotný) a není se čemu divit, je to opravdová delikatesa.
Pokud holdujete jehněčímu masu, zkuste ho někdy v receptu nahradit – Izraelci ho v kuchyni využívají velmi rádi. Hamshuku můžete přiostřit mletým chilli nebo kajenským pepřem. Na přelití použijte vždy kvalitní olivový nebo sezamový olej – dokáže s výslednou chutí celého pokrmu velké divy.
Na 4 až 6 porcí hummusu potřebujete:
- 250 g sušené cizrny
- 1 lžičku jedlé sody
- 250 g světlé pasty tahini
- 4 až 6 lžic citronové šťávy
- 2 až 4 stroužky česneku
- asi 2 lžičky soli
- 100 až 150 ml ledové vody
Na masovou směs:
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 červenou cibuli
- 1 žlutou cibuli
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky mletého římského kmínu
- ½ lžičky sladké papriky
- ½ lžičky kari koření
- ½ lžičky mletého nového koření
- špetku mletého chilli (volitelně)
- 3 čerstvé bobkového listy
- 600 g mletého hovězího masa
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 70 g rajského protlaku
- 400 ml sekaných rajčat
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 až 2 lžíce třtinového cukru
K podávání:
- olivový (nebo sezamový) olej
- piniové oříšky
- semínka černého sezamu
- čerstvý koriandr
Postup
- Začněte den předem namočením cizrny, kterou následně uvaříte. Postup, jak na nejlepší hummus, najdete zde.
- Následující den začněte s přípravou masové směsi. Na rozpuštěném másle s olivovým olejem dozlatova osmahněte obě nadrobno nakrájené cibule. Pak přidejte česnek a nechte provonět. Římský kmín, papriku, kari, nové koření a případně chilli smíchejte dohromady a přidejte do pánve spolu s bobkovým listem. Promíchejte a nechte koření rozvonět.
- Přidejte mleté hovězí maso a rozprostřete jej po celé ploše pánve. Maso osolte, opepřete a nechte zhnědnout ze všech stran. Jakmile pustí trochu šťávy, vmíchejte k němu rajský protlak, sekaná rajčata a vývar. Přisypejte lžíci cukru (zbylou část můžete použít na závěrečné dochucení) a promíchejte.
- Ztlumte plamen, pánev přikryjte a směs přibližně 40 minut poduste, dokud se tekutina nezredukuje. Mezitím dokončete přípravu hummusu z nachystané cizrny podle výše zmíněného receptu.
- Jakmile bude masová směs hotová, vyjměte bobkové listy a dochuťte ji dle potřeby solí, případně cukrem. Hummus rozetřete na talíř a na něj naservírujte mleté maso. Nezapomeňte jej přelít olivovým olejem, posypat piniovými oříšky, černým sezamem a nasekaným koriandrem.Tip: Kuchyně Blízkého východu je velmi pestrá a nabízí spoustu zajímavých receptů. Posuďte sami a vyzkoušejte také dip z pečených paprik Muhammara, samotný falafel nebo falafelový burger.