skip to main content

Škola vaření: jak na perfektně křupavý domácí falafel

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Nejdůležitějším krokem u přípravy dokonalého falafelu je použít sušenou cizrnu. Z plechovky se o to ani nepokoušejte (to si raději zajděte na nějaké ověřené a oblíbené místo, kde si na něm pochutnáte bez námahy) – těsto by vypadalo jako kaše a podepsalo by se to především na finální podobě koulí (nebo placiček, pokud byste se rozhodli dělat právě ty). 

Reklama

Falafel má svou specifickou chuť a vůni, alespoň by tomu tak mělo být. Není tedy třeba vymýšlet nějaké, ač dobře míněné, obměny. Dejte mu tu správnou chuť, pro kterou ho máme všichni rádi. Co ale můžete udělat, a čím správnou chuť falafelu ještě trochu zvýrazníte, je rozdrtit v hmoždíři celý římský kmín. Rozvoní se po celém bytě. Ostřejší povahy mohou ke koření přimíchat špetku kajenského pepře, případně přisypte pár sušených lístků koriandru, ale to už vážně stačí. Tak směle do toho!

Na cca 20 koulí budete potřebovat:

  • 250 g sušené cizrny
  • 1 menší cibuli
  • 1 malý stroužek česneku
  • 2 lžíce čerstvých listů hladkolisté petržele
  • 2 lžíce čerstvých listů koriandru
  • 1 lžičku mletého římského kmínu 
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • špetku kardamomu
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce vody
  • slunečnicový olej na smažení
  • bílý sezam na posypání

Postup

Reklama

1. Sušenou cizrnu dejte do velké nádoby a zalijte ji půl litrem studené vody. Pokud byste chtěli dělat větší množství, zachovejte zkrátka poměr 2 : 1 pro vodu (voda : cizrna). Nechte cizrnu takto nabobtnat ideálně přes noc (minimálně 12 hodin), ráno ji propláchněte a sceďte.

2. Cibuli, česnek a bylinky nakrájejte najemno a smíchejte spolu s cizrnou. Směs dejte po částech do mixéru a mixujte vždy pouze krátkou dobu tak, aby se ze směsi nestala pasta, ale měla ještě trošku hrubší konzistenci. Případně použijte mlýnek na maso a směs jím dvakrát pomelte. 

3. Cizrnovou směs přendejte do mísy, přidejte k ní koření, kypřicí prášek, sůl, hladkou mouku a vodu a vše důkladně promíchejte. Povrch směsi zarovnejte, mísu přikryjte a dejte ji alespoň na hodinu do lednice, aby se v ní chutě propojily.

4. Po odležení v lednici tvarujte ze směsi koule po cca 30 gramech. A pokud byste náhodou ve směsi objevili celou kuličku cizrny, raději ji vyjměte, aby vám poté nenadělala neplechu v podobě rozpadlé koule. Kuličky v ruce pečlivě pomačkejte, aby držely při smažení poslušně pohromadě.

5. V hluboké pánvi rozpalte velké množství oleje na střední až vyšší plamen. Falafelové kuličky smažte cca 4 minuty z každé strany v několika dávkách, aby se vzájemně nedotýkaly. Čouhající část kuličky můžete před otočením posypat sezamovými semínky.

6. Hotový falafel vyskládejte do mísy vyložené papírovými utěrkami a ihned podávejte – čerstvě usmažený chutná samozřejmě nejlépe! Falafelové kuličky podáváme ideálně s pita chlebem, hummusem nebo třeba tahini dresinkem. Nezapomeňte na čerstvý koriandr.

Reklama
Reklama