skip to main content

Blízkovýchodní studená večeře: dip z pečených paprik Muhammara. Vhodný i pro vegany!

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikání jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci ForbesLife. Život je bohatý.

Muhammara má původ v syrské kuchyni, ale zdomácněla i v Turecku a dalších zemích Blízkého východu. Recept není nijak složitý, jedinou ingrediencí, která by vás mohla zaskočit, je melasa z granátového jablka. Jde o hustý sirup vzniklý svařením granátové šťávy, který seženete ve specializovaných obchodech a eshopech se zdravou výživou nebo orientálními specialitami, ale nahradit ho můžete trochou medu a balzámového octa.

Potřebujete:

Reklama
  • 2 velké červené papriky
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhanky
  • ½ stroužku česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce melasy z granátového jablka
  • 1 hrst plocholisté petržele
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • 2 a 2 lžíce olivového oleje + na pokapání
  • sůl

Postup

  1. Papriky zbavte jádřince a semínek, nakrájejte na čtvrtiny. Položte je na plech slupkou nahoru a pokapejte je olivovým olejem. Dejte je péct do trouby s funkcí gril na 200 °C asi na 20 minut, dokud slupka nezčerná. Takto opečené papriky ještě teplé vložte do uzavíratelného igelitového sáčku a nechte pár minut zapařit. Pak je jednoduše zbavte slupky. 
  2. Oloupané pečené papriky vložte do mixéru, přidejte k nim vlašské ořechy, které si můžete krátce opražit na sucho na pánvi, olivový olej, česnek, římský kmín, strouhanku, petržel, melasu z granátového jablka a kajenský pepř. Společně rozmixujte a vzniklý dip dle chuti dosolte. 
  3. Servírujte pokapané olivovým olejem, s pita chlebem nebo ke grilovanému masu.