skip to main content

Pohřběte lososa! A na Silvestra si pochutnáte na famózním gravlaxu s hořčičným dipem

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Gravlax neboli gravad lax lze přeložit jako zahrabaný nebo (ještě poetičtěji) pohřbený losos. Pohřběte i své pochybnosti o syrové rybě a vyzkoušejte tuto Skandinávskou geniální dobrotu. Příprava zabere jen pár minut, kromě ryby si vystačíte jen se solí a cukrem a za dva dny se můžete těšit na lososa ještě lepšího (a zdravějšího!) než toho uzeného.

Rybu stačí naložit do směsi mořské soli a cukru s trochou kopru (nicméně, pokud koprové aroma nesnesete, recept funguje i bez něj), nechat 1 až 3 dny marinovat, a pak už jen ostrým nožem krájet na tenké plátky, které jsou famózní na chlebíčkách i jen tak na žitném chlebu k snídani. Sůl a cukr z lososa vytáhnou vodu, maso zpevní a bude mít výraznější chuť. Mně se osvědčilo spíše než celý filet nakládat jen jeho menší středové části, které jsou stejně vysoké, a stihnete je spotřebovat bez toho, abyste lososa jedli ještě následující týden.

Potřebujete:

  • 400 g hřbetního filetu z lososa s kůží (2 kusy)
  • 100 g mořské soli
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce čerstvého kopru (lze vynechat)
  • 1 červená řepa na obarvení (lze vynechat)

Na dip:

  • 3 lžíce zakysané smetany nebo žervé
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 lžíce dijonské hořčice nebo čerstvého křenu
  • 1 až 2 lžíce citronové šťávy
  • Špetka soli
  • Čerstvý kopr (lze vynechat)
Reklama

Postup

  1. Filety omyjte a nožem případně pod tekoucí vodou odstraňte šupiny. Plastovou krabičku, ve které jste rybu koupili, vyložte potravinářskou folií tak, aby vám po stranách zbyly pruhy na její zabalení. Stejně tak poslouží jiná nádoba podobné velikosti. Sůl smíchejte s cukrem, nasekaným koprem a najemno nastrouhanou řepou (ta spíše než jakoukoli chuť dodává fialovou barvu, můžete proto vynechat).
  2. Na dno misky rozprostřete trochu solné směsi, vložte do ní rybu a zasypejte zbytkem tak, aby nikde nevyčuhovala. Překryjte folií, pro rychlejší marinování ještě zatižte, a nechte v lednici 1 až 3 dny marinovat. Po 1 dnu je ryba téměř syrová, za mne je nejlepší po 2,5 až 3 dnech – nejvíce pak svou strukturou připomíná uzeného lososa a později už zase natáhne příliš soli.
  3. Kousky pak pořádně omyjte studenou vodou, osušte a ostrým nožem krájejte na tenké plátky. Podávejte na žitném chlebu potřeném dipem z kysané smetany, majonézy, hořčice nebo křenu, trochy soli a sekaného kopru.

Alkohol do gravlaxu? Kdekdo rybu po zasypání solí ještě pokape trochou vodky či ginu, protože alkohol také pomáhá konzervovat, a masu dodává lehounkou příchuť. Recept nicméně perfektně funguje i bez něj, takže si ho klidně schovejte raději do svého oblíbeného drinku.

Co dál? K jednohubkám se kromě zmíněného dipu (nebo domácí majonézy) přijde k chuti i trochu zeleniny (čerstvé či nakládané okurky, ředkvičky, avokádo, cibule), kapary, naložený pepř a samozřejmě citron.