Radost ze života bez radosti z jídla prostě není úplná. Stejně to vidí i naši alumni z výběru mimořádných mladých talentů 30 pod 30, které jsme požádali o speciální recepty pro famózní jarní hostinu do aktuálního čísla Forbes Life. Nejmladší vítězka soutěže MasterChef, podnikatelka a kuchařka Kristína Nemčková připravila křupavý salát z čerstvého chřestu, který zachovává maximum živin této jarní superpotraviny. Další recepty najdete v tištěném Forbes Life, který je ode dneška na stáncích.
Salát z čerstvého chřestu s hořčičným dresinkem by Kristina Nemčková
Na 2 porce salátu potřebujete:
- 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
- ¼ červené cibule
- hrst solených pistácií
- 10 čerstvých mátových lístků
- 3 až 4 stonky petrželové natě
- vyzrálý ovčí sýr na dochucení
Na zálivku:
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce olivového oleje
- ½ citronu (šťáva + kůra)
- 1 lžička medu
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup
- Chřest umyjte studenou vodou, odlomte tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhejte dlouhé tenké plátky. Cibuli oloupejte a čtvrtku jí nakrájejte na malé kostičky. Pistácie rozdrťte nebo nasekejte na větší kousky.
- Lístky máty položte na sebe, složte na půl a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekejte nahrubo a stonky najemno.
- Připravte si dresink smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochuťte citronovou šťávou, medem, čerstvě mletým pepřem a solí.
- Naservírujte na talíř plátky chřestu, zajilte zálivkou a zasypejte nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypejte pistáciemi a navrch můžete (ale nemusíte) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (ideálně ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).