skip to main content

Esence jara pro nedočkavce: křupavý quiche s chřestem, brynzou a slaninou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Na český chřest si ještě zhruba dva týdny počkáme, ale trénovat (nebo ukládat recepty, které si stejně nikdy neuvaříme) můžeme už teď. Slaný koláč s brynzou a slaninou si s chřestem dobře notuje a křupavé máslové těsto můžeme pro lepší pocit upéct z celozrnné špaldové mouky, takže vlastně půjde o vlákninu s jarní zeleninou…

Špaldový sýrový quiche s chřestem, brynzou a slaninou

Na 24cm formu potřebujete:

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 125 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 5 lžic studené vody

Na náplň:

  • 8 plátků slaniny nebo 2 lžíce másla
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kurkumy
  • 375 g brynzy
  • 4 vejce
  • Sůl & pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 9 cherry rajčat
  • 80 g očištěného chřestu
Reklama

Postup

  1. Mouku, máslo, sůl a vejce ve stolním mixéru nebo rukama rychle zpracujte, přidejte vodu a domíchejte do podoby hladkého těsta. Rukama natlačte do koláčové formy, dejte na 10 minut do lednice zatuhnout, poté dno několikrát propíchejte vidličkou, překryjte kolečkem pečicího papíru, zatižte suchými luštěninami (ty se dají používat opakovaně) a v troubě vyhřáté na 180 °C 10 minut předpékejte.
  2. Chřestu ulomte tuhé konce a pokrájejte ho na menší kousky. Zbylý chřest použijte třeba do rizota a odlomené stonky do zeleninového vývaru.
  3. Proužky slaniny pomalu zahřívejte na pánvi, a když pustí trochu tuku, přidejte na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Když cibulka zesklovatí, vmíchejte nasekaný česnek a kurkumu a stáhněte z ohně. Přidejte nadrobenou brynzu.
  4. Vedle si prošlehejte vejce s trochou soli, dostatkem čerstvě mletého pepře a hořčicí. Vmíchejte brynzovou směs, nalijte na korpus, obložte chřestem a rajčátky a pečte dalších dalších 25 až 30 minut, koláč po vychladnutí ještě zpevní.

Tip: Dle chuti přidejte čerstvé bylinky (máta, kopr, medvědí česnek, bazalka), místo brynzy dejte jiný sýr (např. směs žervé a čedaru) nebo pro vegetariánskou verzi vyměňte slaninu za máslo.