skip to main content
Malá a střední firma

Je čas vařit pivo. Chceme být připraveni, hlásí sládek z pražského minipivovaru

2 minuty čtení

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Proto je potěšující zpráva Luboše Bokštefla, sládka pražského minipivovaru Hangár. „Začínáme vařit čerstvou várku piva – chceme být optimisté a věřit, že se v předvánočním čase otevřou hospody.“

Z jedné zprávy nejde pochopitelně vyvozovat obecné závěry, přesto je přípustné označit Bokšteflovu informaci za opatrný signál, že se Česko pomalu zvedá po nejtvrdším direktu pandemie. A ta musí znít hezky i těm, kteří by pivo nevzali dobrovolně do úst.

Výraz „hangár“ má mnoho společného s létáním a platí to, i když jde o název pivovaru. Pražský Hangár je od svého založení v roce 2017 takzvaným létajícím pivovarem: nemá stálou varnu a využívá zázemí v kooperaci s jinými pivovary, konkrétně s těmi z Loun a pražských Řeporyjí.

Reklama

Pivovar má v plánu „přistát“ a usadit se ve vlastním sídle budovaném v Letňanech. Zatím provozuje podnikovou hospodu na Letné – všimněte si, obě pražské čtvrti signifikantně obsahují slovo „let“ – a pivo před koronakrizí dodával do třiceti nasmlouvaných hostinců.

„Co vím, z těch třiceti hospod kvůli koronaviru už znovu neotevřou dvě, zbytek vydržel,“ říká Bokštefl. „Ve srovnání s Prahou jsou na tom podle mě mnohem hůře mimopražské a venkovské minipivovary. Z vlastní zkušenosti vidím, že Řeporyje situaci celkem ustály, zatímco Louny jsou v nezáviděníhodné nouzi.“

Pro všechny bez rozdílu je ale žádoucí, aby hospody mohly co nejdřív otevřít. Kdy to bude? O téhle otázce bezvýsledně debatují i v Hangáru, přesto nakonec vsadili na variantu brzkého otočení klíčem a odemknutí.

Reklama

„Chceme být zkrátka připraveni,“ tvrdí sládek. „Ve standardních časech uvaříme zhruba 4000 litrů piva za měsíc, ale za celý říjen jsme neuvařili nic, takže máme poloprázdný sklad. Rozhodli jsme se, že je čas ho opět zaplnit. Že je ta pravá chvíle začít zase vařit.“

Jedno z druhů piv, které má Hangár v nabídce, nese letecký kód Mayday sloužící k volání o pomoc. Zákazníci pražského minipivovaru takové volání vyslyšeli a v těžkých dobách oblíbený podnik podrželi.

I proto – a též díky obchodně extrémně úspěšnému počátku léta – by pivovar mohl z pandemického roku vyváznout s přijatelnou čtvrtinovou ztrátou oproti předchozím sezonám. „Bavíme se o řádu statisíců,“ prozrazuje Bokštefl.

Jestliže na jaře brali lidé pivo v láhvích, nyní si sládek všímá, že je zájem také o třicetilitrové sudy. „V první koronavirové vlně jsme neprodali jediný sud, ale teď si lidé uvědomili, že zavření bude asi trvat delší dobu, vybavili se výčepy a kupují si sudy,“ popisuje proměnu poptávky.

Kromě výroby piva je Luboš Bokštefl i zpěvákem skupiny Gott Revival, interpretující skladby mnohonásobného Zlatého slavíka se svéráznými a poněkud podvratnými texty. „Muzika mi chybí ještě víc než vaření piva, ale té se do Vánoc nedočkám. Tak snad aspoň těch otevřených hospod.“

Reklama
Reklama