Rádi experimentujeme s alternativními a zdravějšími surovinami, ale stejně tak rádi občas zůstaneme u lety prověřené klasiky, která zkrátka nijak vylepšovat nepotřebuje. A přesně tou je dnešní vaječná pomazánka. Stačí vám na ni sedm ingrediencí, pár minut času a trocha pevné vůle ji nesníst už při dochucování.

Nejlepší vajíčková pomazánka s majonézou

Na 1 misku potřebujete:

  • 5 vajec
  • 150 g cream cheese nebo žervé
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
  • Sůl & pepř

K podávání:

  • Čerstvé pečivo
  • Řeřicha či pažitka
  • Ředkvičky

Postup

  1. Vejce uvařte natvrdo: vložte je do vroucí vody, 10 minut vařte, slijte, zchlaďte studenou vodou a po chvíli oloupejte. Vychladlá je nasekejte najemno nebo si pomozte kráječem na vajíčka.
  2. Krémový sýr smíchejte s majonézou, hořčicí (pro jemnější chuť můžete dát plnotučnou), nastříhanou pažitkou, vejci, trochou soli a čerstvě mletým pepřem. Ochutnejte a případně dochuťte.
  3. Podávejte s dobrým pečivem (epická je s našimi pivními rohlíky, domácím kváskovým chlebem nebo lahodnými sádlovými rohlíky), posypané pažitkou či řeřichou a pro jarní feeling ještě obložené plátky ředkviček.

Zdravější vajíčková pomazánka & další obměny: Poněkud lehčí verzi získáte, když cream cheese vyměníte za tučný tvaroh nebo vynecháte majonézu. V rámci zachování chuti ale nedoporučuji kombinovat obojí.

Skvělé je taky přidat rozmačkané avokádo spolu s několika kapkami citronu nebo pomazánce dodat další živiny plechovkou tuňáka. Pokud použijete toho v oleji, pak už majonézu klidně vynechte. Vajíčkovku lze také dochutit nasekanou kyselou okurkou, jarní či klasickou cibulkou místo pažitky nebo zjemnit trochou změklého másla.