skip to main content

Velikonoční zero waste recept jako vtipný finger food: vejce naložte & naplňte

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Kouzlo dodržování velikonočních zvyklostí spočívá mimo jiné v tom, že v pondělí odpoledne řešíte, co s hromadou natvrdo vařených vajec, a i lehké přejídání se se počítá jako zero waste přístup. Za mě je jedním z nejlepších řešení připravit vajíčka plněná – třeba jemným hráškovým krémem, a pro efekt i chuť obarvená v nálevu z červeného zelí. Připravte se ovšem na hromadu dotazů, kde se ta modrá barva vzala, i žádostí, abyste vejce připravovali i bez ohledu na Velikonoce.

Plněná marinovaná vejce s hráškem

Na marinádu potřebujete:

  • 1 hrnek (130 g) pokrájeného červeného zelí
  • 1 bobkový list
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 hrnky (500 ml) vody
  • 1 lžíce kvasného lihového octa
  • 1 lžička jedlé sody (pro modrou barvu)

Na vejce:

Reklama
  • 6 vajec
  • 50 g mrazeného hrášku
  • 3 lžíce majonézy
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá jarní cibulka
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Nálev a marinování vajec můžete vynechat, ale přijdete tak o polovinu zábavy. Pokrájené zelí, bobkový list, pepř, sůl a vodu 5 minut povařte a nechte vychladnout, než si uvaříte vejce.
  2. Vejce vložte do vroucí vody, 10 minut povařte a poté rychle zchlaďte studenou. Nechte 5 až 10 minut vychladnout a oloupejte.
  3. Do zelného nálevu vmíchejte ocet a pro modrou barvu (jinak zůstane fialovo-růžový) i jedlou sodu. Se sodou a octem můžete trochu experimentovat a barvu tak doladit dle svých představ. Zelí poté sceďte a do nálevu vložte celá vejce. Nechte je 1 až 20 hodin marinovat – čím déle je v tekutině necháte, tím bude barva i chuť výraznější. Vajíčka na fotce byla v nálevu 6 hodin.
  4. Když jste spokojeni s barvou, vejce vyndejte, rozpulte a opatrně z nich vyndejte žloutky rovnou do nádobky mixéru nebo misky, ve které budete míchat náplň. Přidejte k nim povolený hrášek, majonézu, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nasekanou jarní cibulku, trochu soli a dost čerstvě mletého pepře a rozmixujte na hladký krém. Ochutnejte a dolaďte dle chuti, kdyby byla pasta příliš tuhá, přidejte majonézu či jogurt, kdyby naopak moc řídká, dejte více hrášku. Pokud nemáte vhodný mixér, vše nasekejte najemno a se žloutky rozmačkejte vidličkou.
  5. Pomocí sáčku s hladkou zdobicí špičkou nebo jak tak lžičkou naneste náplň do důlků od žloutků, ozdobte jedlými květy, řeřichou či jinými microgreens nebo třeba plátky ředkviček a podávejte.

Jarní edice: Pro ještě svěžejší náplň v ní rozmixujete hrst máty, bazalky nebo medvědího česneku. Místo hrášku je skvělé i avokádo nebo třeba pečená červená řepa.

Jak vejce připravit s předstihem: Pokud vejce chystáte jako pohoštění, můžete je uvařit a namarinovat předem, a když mají barvu dle vašich představ, jen vyndat z nálevu a do použití uchovávat v lednici (ideálně však maximálně 24 hodin). Případně vyrobte i náplň, ale vejce s ní plňte až těsně před podáváním – okorala by a nevypadala dobře.