Kaki se na pultech našich obchodů objevuje již několik let, receptů zpracovávajících tyto exotické plody je však pomálu. Kaki či také persimmon si jistě zaslouží čestné místo v našem jídelníčku nejen díky množství vitaminů, ale také díky své skvělé chuti připomínající něco mezi jablkem, meruňkou a melounem s lehkou chutí vanilky.
Na pyré vybírejte velmi zralé, šťavnaté a měkké plody bez zelených či černých skvrn a otlaků. Jen správně uzrálé kusy zajistí pyré perfektní chuť a konzistenci. Tapiokové perly jsou plody manioku, které se získávají z dužiny a jsou nedílnou součástí například brazilských či thajských dezertů. U nás je koupíte ve zdravých výživách či větších supermarketech.
Tapiokový pudink s kaki
Na 4 malé skleničky potřebujete:
- 70 g tapiokových perel
- 400 g kokosového mléka v plechovce
- 300 g kravského či jiného mléka
- 2 lžíce mletého kokosu
- 2 lžíce moučkového cukru
Na pyré:
- 350 g kaki – cca 2 kusy
- Lžíci javorového sirupu
- 1/3 lžičky mleté vanilky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup
- Tapiokové perly propláchněte v sítku pod tekoucí vodou, poté přendejte do hrnce a zalijte kokosovým i kravským mlékem. Promíchejte a nechte 20 až 25 minut máčet, tapiokové perly by měly lehce nabobtnat.
- Ke směsi přidejte moučkový cukr a začněte za občasného míchání pomalu zahřívat, směs míchejte ode dna, aby se nepřichytila. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat dalších 15 minut. Během tohoto času by měly tapiokové perly změknout a nabobtnat, směs by však měla být stále poměrně tekutá, pudink zhoustne, jakmile bude vychladlý. Po 15 minutách odstavte z plotny a vmíchejte strouhaný kokos.
- Skleničky naplňte pudinkem a nechte vychladnout na lince, poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny.
- Jakmile je pudink ztuhlý, připravte si pyré. Kaki oloupejte a pokrájejte na malé kousky. 200 g nasypte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte vanilku, javorový sirup a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Vychladlý tapiokový pudink ozdobte pyré z kaki, přidejte zbylé pokrájené kousky a ihned podávejte. Zkonzumujte nejpozději do druhého dne.