Kaki se na pultech našich obchodů objevuje již několik let, receptů zpracovávajících tyto exotické plody je však pomálu. Kaki či také persimmon si jistě zaslouží čestné místo v našem jídelníčku nejen díky množství vitaminů, ale také díky své skvělé chuti připomínající něco mezi jablkem, meruňkou a melounem s lehkou chutí vanilky.

Na pyré vybírejte velmi zralé, šťavnaté a měkké plody bez zelených či černých skvrn a otlaků. Jen správně uzrálé kusy zajistí pyré perfektní chuť a konzistenci. Tapiokové perly jsou plody manioku, které se získávají z dužiny a jsou nedílnou součástí například brazilských či thajských dezertů. U nás je koupíte ve zdravých výživách či větších supermarketech.

Tapiokový pudink s kaki

Na 4 malé skleničky potřebujete:

  • 70 g tapiokových perel
  • 400 g kokosového mléka v plechovce
  • 300 g kravského či jiného mléka
  • 2 lžíce mletého kokosu
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na pyré:

  • 350 g kaki – cca 2 kusy
  • Lžíci javorového sirupu
  • 1/3 lžičky mleté vanilky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup

  1. Tapiokové perly propláchněte v sítku pod tekoucí vodou, poté přendejte do hrnce a zalijte kokosovým i kravským mlékem. Promíchejte a nechte 20 až 25 minut máčet, tapiokové perly by měly lehce nabobtnat.
  2. Ke směsi přidejte moučkový cukr a začněte za občasného míchání pomalu zahřívat, směs míchejte ode dna, aby se nepřichytila. Přiveďte k varu a nechte lehce probublávat dalších 15 minut. Během tohoto času by měly tapiokové perly změknout a nabobtnat, směs by však měla být stále poměrně tekutá, pudink zhoustne, jakmile bude vychladlý. Po 15 minutách odstavte z plotny a vmíchejte strouhaný kokos.
  3. Skleničky naplňte pudinkem a nechte vychladnout na lince, poté přesuňte do lednice ztuhnout alespoň na 3 hodiny.
  4. Jakmile je pudink ztuhlý, připravte si pyré. Kaki oloupejte a pokrájejte na malé kousky. 200 g nasypte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Přidejte vanilku, javorový sirup a vanilkový extrakt a promíchejte.
  5. Vychladlý tapiokový pudink ozdobte pyré z kaki, přidejte zbylé pokrájené kousky a ihned podávejte. Zkonzumujte nejpozději do druhého dne.