skip to main content

Skleničky plné špenátu. Pikniková verze mechového dortu

Pečení ze zeleniny není žádnou novinkou, všichni přece známe mrkvový dort či cuketový perník, ale špenátový dort? 

Mechový dort ze špenátu je poměrně novou záležitostí, která se v posledních letech stala velmi populární po celém světě. Kde si přesně se vzal, se neví, ale to na jeho skvělé chuti nic nemění. Jedná se o klasický piškot, ke kterému je navíc přidaný rozmixovaný špenát. Ten dodá korpusu vláčnost, a ačkoliv na první pohled může vzbuzovat pochyby, určitě se nenechte odradit, špenátovou chuť v dezertu rozhodně neucítíte. 

Místo tradičního dortu jsme zvolili variantu do skleničky, díky tomu si můžete vzít dort s sebou i například na piknik či kamkoliv, kam se vydáte. 

Mechový dort do skleničky

Na 4 porce potřebujete:

  • 120 g baby špenátu
  • 70 g řepkového oleje
  • 50 g mléka
  • šťávu z poloviny citronu 
  • 2 vajíčka
  • 85 g krupicového cukru
  • 190 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetku soli
Reklama

Na krém:

  • 2 lžíce moučkového cukru
  • ¼ lžičky mleté vanilky
  • 500 g tučného tvarohu ve vaničce
  • Maliny a borůvky k podávání

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C a formu o průměru 26 cm vymažte olejem. 
  2. Špenát lehce pokrájejte, bude se lépe mixovat. Přesuňte ho do mixéru, přidejte olej, mléko a citronovou šťávu a rozmixujte do hladké kaše. 
  3. Vajíčka společně s cukrem vyšlehejte v robotu či ručním šlehačem do světlé a nadýchané pěny, trvá to několik minut. Jakmile jsou vajíčka již vyšlehaná, rychle zašlehejte špenátovou směs. 
  4. Mouku smíchejte s jedlou sodou a solí a opatrně ji stěrkou pouhým podebíráním zapracujte do vaječné směsi.
  5. Těsto přelijte do připravené formy, vložte do rozpálené trouby a pečte cca 25 minut či dokud není vršek lehce zlatavý až hnědý. Poté nechte zcela vychladnout.
  6. Vychladlý korpus prsty rozdrobte na malé kousky. V misce smíchejte tvaroh s cukrem a mletou vanilkou.
  7. Připravte si 4 skleničky. Nejprve je naplňte vrstvou rozdrobeného mechového korpusu, nyní přidejte tvarohový krém, ovoce a opakujte, dokud nejsou skleničky naplněné. Nakonec vytvořte z korpusu kopeček a ozdobte ovocem. Pro variantu „ s sebou“ skleničky neplňte až do vrchu, abyste je mohli zavřít.