Ne každému se příjemně vstává do podzimního tmavého rána. Ne každý si s chutí užívá procházky po mokrých cestách zasypaných spadaným listím. Ne každý se dobrovolně loučí s létem. Ale i podzim přináší příležitosti, jak si zpříjemnit den, potažmo celé toto mlhavé roční období. Kdy jindy chutnají pečené hrušky se skořicí lépe než těsně po sklizni? Chia pudink s pečenými hruškami s panelou, která jim dodá báječnou karamelovou chuť, si zamilujete tak, že se možná nebudete chtít rozloučit se zimou.

A pakliže toužíte po malých obměnách, můžete k hruškám přidat i nějaké rozinky, sušené švestky, pomerančovou kůru, kardamom anebo i kapku rumu. Zároveň můžete k dokončení využít různé druhy ořechů a pěkně si jimi dezert posypat. Milovníci dýní mohou hruškové pyré nahradit anebo s dýňovým pyré smíchat.

Chia pudink s pečenými hruškami

Na 3 porce potřebujete:

Chia pudink:

  • 60 g chia semínek
  • 300 ml mandlového mléka
  • 1 až 2 lžíce čekankového sirupu
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • ¼ lžička mleté skořice

Pečené hrušky:

  • 4 hrušky
  • 3 lžíce panely (případně třtinového cukru)
  • Šťáva z ½ citronu
  • 1 lžička mleté skořice

Navíc:

  • 150 g řeckého jogurtu
  • 3 ruličky skořice

Postup

  1. Chia semínka nasypte do větší sklenice. Zalijte mlékem, přidejte čekankový sirup, vanilkovou pastu a skořici. Promíchejte, sklenici uzavřete a dejte na hodinu do lednice, aby semínka absorbovala tekutinu a směs získala tu správnou konzistenci.
  2. Hrušky oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na menší kostky. V pekáčku zakápněte zasypte panelou. Díky ní získají hrušky včetně sirupu báječnou karamelovou chuť. Zakápněte citronovou šťávou, poprašte skořicí a promíchejte. Pečte při 200 °C 30 minut.
  3. Zhruba 3 lžíce hrušek včetně části sirupu odeberte stranou. Zbytek hrušek rozmixujte na pyré.
  4. Do servírovacích skleniček rozdělte hruškové pyré. Na pyré naneste opatrně chia pudink. Do každé sklenice přidejte 2 lžíce řeckého jogurtu a nakonec posypejte pečenými hruškami a polijte sirupem z hrušek. Ozdobte ruličkou skořice a podávejte.