Punčové řezy nemusíte kupovat pouze v cukrárně. Vychutnejte si i domácí verzi tohoto retro zákusku, který je daleko jednodušší, než se na první pohled může zdát.

Na řezy navíc nepotřebujete žádná barviva, krásně růžové jsou jen díky domácímu punči z malin, rumu, vína a koření. Punč zákusku dodá jak skvělou barvu, tak výtečnou chuť. Alkohol se během přípravy vyvaří, takže se ho nemusíte vůbec bát.

Punčové řezy

Na plech o rozměru cca 40 × 30 cm potřebujete:

  • 6 vajec
  • 110 g krupicového cukru
  • špetku soli
  • ½ lžičky mleté vanilky
  • 65 g másla
  • 160 g hladké mouky

Na punč:

  • 230 g pomerančové šťávy
  • 220 g mrazených malin
  • 150 g rumu
  • 150 g červeného vína
  • lžičku vanilkové pasty, lusk či mletou vanilku
  • lžičku pomerančové kůry
  • lžičku citronové kůry
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 celé skořice
  • 8 hřebíčků

Na dokončení:

  • 150 g rybízového džemu
  • 120 g moučkového cukru
  • lžíci citronové šťávy

Postup

  1. Začněte s přípravou těsta. Menší plech o rozměru cca 40 × 30 cm vystelte pečicím papírem a troubu předehřejte na 180 °C. Vajíčka spolu s cukrem, špetkou soli a vanilkou vyšlehejte v robotu či pomocí ručního šlehače do nadýchané světlé pěny, na střední rychlost to trvá cca 10 minut. Mezitím si rozpusťte máslo a nechte ho vychladnout. Jakmile jsou vajíčka dokonale vyšlehaná a tvoří špičky, pomalu tenkým pramínkem přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a krátce prošlehejte. Začněte postupně po lžících přidávat mouku a jen lehkým podebíráním ji zapracujte do těsta pomocí stěrky. S těstem pracujte opatrně, abyste neporušili vzduchové bublinky a těsto zůstalo nadýchané.
  2. Přelijte na připravený plech, uhlaďte a vložte do rozpálené trouby na cca 20 minut, korpus by po vytažení měl být zlatavě hnědý a zcela rovný.
  3. Zatímco se peče korpus, si připravte punč. Pomerančovou šťávu, mrazené maliny, rum, víno a cukr smíchejte v hrnci a pomalu zahřívejte do doby, dokud maliny zcela nezměknou a nerozdrobí se na kaši. Pomocí tyčového mixéru směs párkrát promixujte, aby se maliny lehce rozmělnily, nemixujte však dlouho, abyste nerozmixovali i zrníčka. Celou směs přelijte přes jemné sítko, které zachytí zrníčka, zpátky do hrnce a přidejte vanilku, pomerančovou i citronovou kůru, skořici a hřebíček.
  4. Přiveďte k varu a vařte 10 minut, chuť alkoholu během vaření zmizí a zbude pouze punčové aroma. Směs ještě jednou přeceďte, nyní byste měli mít hladkou červenou omáčku. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Dvě lžíce punče odeberte do misky, budou potřeba později na polevu.
  5. Upečený korpus nechte vychladnout na plechu, následně odloupněte pečicí papír a pomocí pravítka či metru nekrájejte na 3 stejné pláty. Vnitřek mého plechu je široky 36 cm, nakrájela jsem tedy plát na 3 stejné díly o šířce 12 cm. Prostřední plát položte do hlubšího talíře či pekáčku a přelijte punčem. Rovnoměrně potřete a pomocí prstů lehce porušte vrchní vrstvu piškotu a promasírujte, aby se punč lépe vpil do těsta. Nechte louhovat alespoň 10 minut, během tohoto času by měl nasáknout veškerou tekutinu. Pokud piškot stále není nasáklý, nechte ho louhovat déle a ještě jednou ho lehce promasírujte.
  6. Jakmile je plát nasáklý, můžete začít vrstvit. První plát položte na tác, pomažte polovinou rybízového džemu a přiklopte punčovou vrstvou. Vršek posledního plátu pomažte druhou polovinou džemu a překlopte ho pomazanou stranou na punčový plát. Vršek řezů bude spodek posledního korpusu, aby byla vrstva hezky hladká.
  7. Nyní je potřeba řezy zatížit. Doporučuji na ně položit prkénko a na něj například pytlík mouky, můžete ale zvolit cokoli těžkého, co máte po ruce. Zatížený koláč přendejte do lednice odležet alespoň na osm hodin.
  8. Jakmile jsou řezy odleželé, připravte polevu. K odebranému punči přidejte citronovou šťávu a moučkový cukr a vymíchejte hladkou polevu. Pokud je až moc tuhá, přilejte ještě trochu šťávy, pokud naopak řídká, přidejte více cukru. Odleželé řezy rovnoměrně pomažte polevou, poleva sama vytvoří hladkou vrstvu. Pokud chcete, aby vypadal dezert úhledně, doporučuji seříznout strany do rovné vrstvy.