Rybí prsty s bramborovou kaší mnohé z nás svou chutí okamžitě vrací do dětství. Když si je ale připravíte v bezlepkové a nízkosacharidové verzi (keto, chcete-li), nejspíš si na nich rádi pochutnáte i mnohem častěji, než když vás přepadne nostalgická.

Kořeněná mandlovo-sýrová krusta vykouzlí i z obyčejné tresky šťavnaté jídlo plné chuti a živin. Po vzoru keto diety ji doplňte nízkosacharidovou verzí bramborové kaše, květákovým pyré, a místo okurek vyzkoušejte nakládaný fialový květák. Je příjemně nakyslý, hezky křupe a celé jídlo osvěží po vizuální i chuťové stránce. Ušetřené kalorie pak investujte třeba do pažitkové majonézy…

Bezlepkové domácí rybí prsty, květáková kaše, marinovaný květák a pažitková majonéza

Na 3 porce potřebujete:

  • 350 až 400 g filetu z tresky bez kůže
  • 1 vejce
  • 70 g mletých mandlí
  • 40 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • Řepkový olej
  • Citron k podávání

Květákové pyré:

  • 1 střední květák (750 g)
  • Sůl & pepř 
  • 1 špetka muškátového květu
  • 150 ml smetany na vaření

Fialový rychle naložený květák:

  • 1 menší květák (450 g po očištění)
  • 1 malá řepa (lze vynechat nebo použít květák fialový)
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml jablečného nebo vinného octa
  • 450 ml vody
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 lžička celého pepře
  • 1 lžička celého koriandru nebo hořčičného semínka
  • 2 lžíce cukru (či medu, xylitolu atd.)

Pažitková majonéza:

Postup

  1. Rybu (tresku nebo jiný bělomasý druh) nakrájejte na proužky cca 2×5 cm, osušte papírovou utěrkou a postupně máčejte v rozšlehaném vajíčku a následně obalujte ve směsi mandlí, sýru, koření a soli. Rukama směs na rybu řádně přitiskávejte. Odkládejte na pečicí papír a buď rovnou smažte, nebo uložte do lednice, než si nachystáte zbytek.
  2. Rybí prsty pak pozvolna smažte v dostatečné vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
  3. Květák na pyré rozeberte na růžičky, košťály pokrájejte na tenké plátky, v osolené vodě uvařte doměkka, sceďte a nechte dobře okapat. Poté s trochou pepře a muškátu spolu s ohřátou smetanou rozmixujte na hladké pyré. Případně dosolte.
  4. Druhý květák také rozeberte na růžičky, košťály pokrájejte na tenké plátky, řepu oloupejte a nakrájejte na proužky. Vše spolu s rozmáčklým stroužkem česneku, octem, vodou, solí, kořením a sladidlem vložte do hrnce, přiveďte k varu, 3 minuty povařte a nechte do druhého dne vychladnout.
  5. Poté květák přemístěte do vroucí vodou vypláchnutých a následně řádně vyschlých sklenic, zalijte nálevem tak, aby z něj nikde nečouhal (případně dolijte převařenou vychladlou vodou) a nechte v lednici alespoň 3 dny odležet. Konzumovat ho nicméně můžete už druhý den, jen bude křupavější. Takto naložená zelenina v lednici vydrží několik týdnů, vždy ji však nabírejte čistou vidličkou.
  6. Majonézu smíchejte s nastříhanou pažitkou a podávejte spolu s rybími prsty, květákovou kaší, naloženým květákem a skrojky citronu.

Rybí prsty zdravěji: Obalené kousky ryby na plechu vyloženém pečicím papírem pořádně pokapejte olejem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C 12 až 15 minut dozlatova, v polovině můžete prsty obrátit. Skvělým pomocníkem bude také horkovzdušná fritéza.