Na tento recept inspirovaný thajskou kuchyní nemusíte nutně využít jen spodní stehna, ale klidně jakoukoli jinou partii kuřecího masa – horní stehna, prsa s kůží, křidýlka. Stehna mají výhodu, že zůstávají v každém případě o něco šťavnatější než kuřecí prsa. Nicméně šťáva z pečeného masa a glazé k potření zvládne případnou „suchost“ napravit.

Ke kuřeti můžete podávat jasmínovou rýži, pečenou zeleninu nebo různé druhy placek. Pokud si chcete dát s přílohou více záležet, vyzkoušejte nudlový salát se zeleninou a bylinkami. Zajímavým doplňkem mohou být korejské nakládané okurky Oi Muchim.

Kuřecí paličky na medu a citronové trávě

Na 4 porce potřebujete:

  • 1 kg kuřecích spodních stehen
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá šalotka
  • 1 stonek citronové trávy
  • 2 lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 rovná lžíce kokosového cukru

Omáčka na potření:

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce rybí omáčky
  • Šťáva z ½ limety
  • 2 lžičky medu
  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 větší stroužek česneku
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 100 ml vody
  • 1,5 lžičky kukuřičného škrobu

Na posypání:

  • Jarní cibulka
  • Chilli paprička
  • Koriandr

Postup

  1. Šalotku, česnek i měkký střed citronové trávy nakrájejte najemno a vložte do misky. Přidejte čerstvý zázvor, olej, sójovou a rybí omáčku, cukr a promíchejte. V marinádě obalte kuřecí stehna. Nechte při pokojové teplotě odpočívat půl hodiny nebo zakryté fólií marinujte přes noc v lednici.
  2. Maso i s marinádou přendejte do pekáče. Zakryjte a pečte při 200 °C 30 minut.
  3. Po půlhodině maso odkryjte a troubu přepněte na grilování při teplotě 220 °C. Dopékejte asi 15 až 20 minut dozlatova.
  4. Připravte si omáčku na potření. Do malého kastrůlku nalijte sójovou a rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přidejte med, najemno nakrájený střed citronové trávy a česnek, mletý zázvor a 2/3 vody. Ve zbytku vody rozmíchejte kukuřičný škrob, ale prozatím nechte stranou. Směs v kastrůlku vařte 1 až 2 minuty. Pak za stálého míchání zalijte vodou se škrobem a vařte další 1 až 2 minuty. Odstavte z plotny. Hotové maso potřete uvařenou omáčkou, posypejte najemno nakrájenou jarní cibulkou, chilli papričkou a čerstvým koriandrem.