Pokud jste se nechali zlákat nákupem těžce sezonních okurek nakládaček, ale od té doby na vás jen smutně koukají z lednice, vyzkoušejte rychle naložené okurky podle korejského receptu. Jsou parádně křupavé, dost pikantní a mnohem snazší než klasické nakládané okurky (byť i na ty máme famózní recept!).

Čím nahradit rybí omáčku: Pokud vám rybí omáčka nevoní (v salátu se jí ale rozhodně nebojte, nijak nepřehlušuje chuť ostatních surovin, naopak ji podtrhává) nebo jíte vegansky, rybí omáčku můžete v tomto receptu nahradit sójovou.

Salátové okurky: Pokud používáte vodnatější salátové okurky, nejprve je pokrájené na kolečka lehce prosolte, nechte 20 minut v cedníku pustit šťávu, pořádně je pak vymačkejte, osušte papírovou utěrkou a dále postupujte jako v receptu.

Kde koupit korejské chilli gochugaru: Tyhle jemně pálivé chilli vločky pořídíte v korejských a dalších asijských potravinách a na internetu. Hodit se vám budou i do kimchi a nahradit je můžete málo pálivými chilli vločkami smíchanými se sladkou paprikou nebo třeba skvělou chilli pastou gochujang.

Korejský okurkový salát Oi Muchim

Potřebujete:

  • 800 g okurek nakládaček (nebo 2 až 3 salátové okurky)
  • 4 lžíce gochugaru (korejské chilli vločky)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 až 3 jarní cibulky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce cukru či agávového sirupu
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce sezamu

Postup

  1. Okurky pořádně odrhněte, pokrájejte na plátky a smíchejte se dvěma lžícemi chilli vloček (pokud používáte klasické chilli, dejte ho jen lžičku, viz výše), rybí omáčkou, tenkými kolečky jarní cibulky, prolisovaným česnekem, rýžovým octem, sladidlem, sezamovým olejem a sezamem. Dobře promíchejte, ochutnejte a případně přitvrďte s chilli nebo dosolte pomocí rybí omáčky.
  2. Nechte alespoň 15 minut marinovat a poté podávejte posypané sezamem. Hodí se na grilování, k jídlům s rýží, korejskému dušenému masu, hovězímu bulgogi a podobně. Nakládané okurky jsou nejlepší čerstvé, ale v uzavřené krabičce v lednici vydrží i 4 dny.