Jednou z teorií, proč po zimě přichází jarní únava, je ta, že přes zimu neodpočíváme – tedy nejsme v souladu s přírodou. Nahnat odpočinek na poslední chvíli lze těžko, ale ušetřit energii strávenou vařením a získat tak čas na kýžený oddych jde s tímto receptem snadno. Rychle připravíte výživné a vyvážené jídlo, které díky okurce, mátě a koriandru osvěží vaše tělo a svým dochucením zase probudí mysl. Pokud si chcete práci ještě více usnadnit, sáhněte po mletém kuřecím nebo krůtím mase namísto celého kuřecího prsa.

Jestliže prahnete po teplé variantě tohoto salátu, promíchejte vařené, propláchnuté nudle s masem rovnou na pánvi. Namísto okurky můžete podávat například restovaný salát pak choi nebo brokolici.

Nudlový salát s kuřetem, okurkou, mátou a koriandrem

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 stonek citronové trávy
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky (světlé)
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • ½ lžíce limetkové šťávy
  • Špetka kajenského pepře
  • 1 větší kuřecí prso nebo 200 g mletého kuřecího masa
  • 1,5 lžíce sezamového oleje

K podávání:

  • 150 g tenkých rýžových nudlí
  • 1 okurka
  • Hrst koriandru
  • Menší hrst máty
  • Černý a bílý sezam
  • Chilli paprička podle chuti

Zálivka:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce javorového sirupu

Postup

  1. Citronovou trávu oloupejte, aby zůstala střední měkčí část, a nakrájejte najemno. Najemno nakrájejte i šalotku a česnek. Vložte do mísy. Přidejte zázvor, cukr, sójovou a rybí omáčku, limetkovou šťávu, špetku kajenského pepře a promíchejte.
  2. Kuřecí maso (máte-li vcelku) nakrájejte najemno a vložte do marinády. Dobře promíchejte a nechte 2 hodiny marinovat.
  3. Rýžové nudle uvařte, sceďte a přendejte do studené vody. Okurku podélně překrojte a poté nakrájejte na šikmé plátky.
  4. V pánvi rozehřejte sezamový olej. Maso zprudka opékejte asi 3 minuty.
  5. Rýžové nudle sceďte a nechte dobře okapat. Naservírujte do velké mísy nebo do talířů či misek. Obložte okurkou a posypejte masem, koriandrem, mátou, sezamem a najemno pokrájenou chilli papričkou. K podávání připravte ještě jednoduchou zálivku ze sójové omáčky a javorového sirupu a podávejte.