skip to main content

Jsou chloubou slovenské kuchyně, a přitom tak jednoduché. Brynzové halušky s dozlatova vypečenou slaninou

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Ať už je řeč o Banské Štiavnici, Tatrách, Piešťanech nebo třeba Spišském hradu, neznamená to jen, že jsme na Slovensku, ale že si všude (a nejen tady!) pochutnáte na tradičních slovenských haluškách. Ty s brynzou a s dozlatova vypraženou slaninou patří mezi nejoblíbenější, a není se čemu divit! V jednoduchosti je krása, síla a především chuť. Stačí pár ingrediencí, trochu času a tento úžasný pokrm je na světě. Byl by hřích ho ve škole vaření opomenout!

Na 4 porce potřebujete:

  • 150 g uzené slaniny bez kůže
  • 100 g anglické slaniny 
  • 500 g oloupaných brambor varného typu B
  • sůl
  • 1 menší vejce
  • cca 200 g polohrubé mouky
  • 250 g brynzy
  • 1 až 2 lžíce zakysané smetany
  • pažitku na posypání
Reklama

Postup

  1. Uzenou i anglickou slaninu nakrájejte na menší kostičky. Dejte do pánve a na středním plameni nechte po dobu přípravy halušek pěkně pomalu „vyprážať“. Občas jen prohoďte nebo promíchejte. Pomalým opékáním docílíte krásně zlatavé a křupavé slaniny.
  2. Brambory oloupejte, umyjte a nastrouhejte najemno. Strouhejte je do mísy se studenou vodou – halušky se vám díky tomuto kroku odvděčí hezčí barvou, nebudou totiž zbytečně tmavnout. Nastrouhané brambory slijte přes jemné síto, v rukách vymačkejte přebytečnou vodu a dejte do mísy. Osolte je, vmíchejte vejce a mouku – tu přidávejte postupně. Je možné, že nevyužijete celé množství nebo naopak trošku přidáte. Záleží, jak zrovna vodnaté brambory budou. Těsto by nemělo být moc hutné, ale ani příliš řídké. Zkrátka tak akorát, aby šlo dobře protlačit skrz cedník na halušky, ale neprotékalo jím.
  3. Do čisté mísy vložte brynzu, a pokud je hodně pevná, smíchejte ji s trochou zakysané smetany. Halušky protlačte skrz cedník na halušky do vroucí osolené vody. Vařte pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Pak je děrovanou naběračkou postupně seberte a vložte do mísy s připravenou brynzou – ta se do halušek krásně zatepla rozpustí. Opatrně promíchejte a naservírujte jednotlivé porce halušek na talíř. Posypejte je dokřupava vypraženou slaninou a čerstvě nasekanou pažitkou. A pokud si chcete připadat jako správný Slovák, můžete k nim připíjet žinčicu nebo cmar!