Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Pokud na svátky stále váháte mezi obligátní svíčkovou a kachnou, inspirujte se u Sandtnerky a zkombinujte obojí! Přiznám se, že původní plán podívat se, jaké sváteční pokrmy tato naše legendární kuchařka doporučuje, se trochu zvrhnul, jakmile jsem narazila na recepis na „pečenou divokou kachnu“ kombinující pečínku s omáčkou, která se běžně podává ke svíčkové. V rámci vánočního obžerství mi to prostě nedalo, a výsledek byl znepokojivě dobrý!

Recept jsem trochu upravila – například špikování kachny slaninou zdá se mi přeci jen už o žlučníkový záchvat, já omastek z omáčky naopak ještě slévala, ale jinak mě kombinace pečené kachny a smetanové zeleninové omáčky bavila. S klidem můžete vynechat i zahušťování omáčky moukou a gratulujme si, že naše vaření zpravidla nezačíná oškubáním a vykucháním ptactva. Jako přílohu jsem vybrala jemný máslový knedlík, který Sandtnerová vaří hodinu v ubrousku a nakonec polévá máslem se strouhankou, ale i zcela moderně vařený polovinu času a v potravinářské folii byl opravdu výborný. Bizarním tradicím zdar!

Na 6 porcí kachny:

  • 70 g špeku, másla nebo kachního sádla
  • 500 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 100 g cibule (1 větší kus)
  • Sůl
  • 1 kachna (2,3 kg)
  • Kůru z ½ chemicky neošetřeného citronu (nevynechejte!)
  • 6 kuliček celého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 hřebíčky nebo 2 kuličky jalovce
  • 1 snítka čerstvého nebo ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 125 ml červeného nebo bílého vína
  • 200 ml vody
  • 1 kelímek kysané smetany (180 g)
  • Cukr na případné doslazení
  • Citronová šťáva

Na 2 šišky jemného houskového knedlíku:

  • 6 včerejších rohlíků nebo housek
  • 125 ml mléka
  • 4 vejce
  • 40 g rozpuštěného másla
  • ½ lžičky soli

Postup

  1. Pokud máte dostatečně velký hrnec, který zároveň smí do trouby, celé jídlo nachystejte v něm, jinak vezměte velkou pánev a kachnu pak dopečte v pekáči. Slaninu pokrájejte na kostičky, nechte pomalu vyškvařit, děrovanou lžící vyndejte stranou a v tuku asi 10 minut opékejte na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Během restování zeleninu osolte.
  2. Vmíchejte citronovou kůru (škrabkou seřízněte jen tenkou svrchní žlutou část, bílá je hořká), v hmoždíři nadrcený pepř, nové koření a hřebíček nebo jalovec, tymián, bobkový list, víno a vodu.
  3. Kachnu ze všech stran osolte, položte prsy dolů do této směsi (případně vše přendejte do pekáče) a pečte přiklopené hodinu při 180 °C. Poté kachnu otočte a pečte dalších 30 minut. Nakonec ji odklopte a dopečte doměkka a dozlatova, to bude trvat dalších cca 30 minut. Během pečení čas od času přelijte výpekem.
  4. Kachnu vyndejte z omáčky (případně nechte dále dopékat a opékat), vyhoďte bobkový list a hřebíček, rozmixujte dohladka, zjemněte smetanou a podle chuti doslaďte (měla by ale stačit sladkost z opečení zeleniny), dokyselte či dosolte. Pokud jídlo chystáte den předem, smetanu vmíchejte až těsně před podáváním – omáčku nechte mezitím vychladnout a sundejte z ní část tuku, který se usadí na povrchu.
  5. Pečivo pokrájejte na kostky a nechte alespoň 30 minut (nebo ještě lépe do druhého dne) na vzduchu oschnout. Mléko prošlehejte se žloutky, rozpuštěným máslem a solí a promíchejte s polovinou kostek. Z bílků ušlehejte elektrickým šlehačem tuhý sníh a opatrně vmíchejte spolu se zbylým pečivem k základu.
  6. Ustřihněte dva velké obdélníky potravinářské folie a na každou vytvarujte z poloviny těsta šišku. Zarolujte jako bonbon tak, aby se dovnitř nedostala voda, a na koncích zavažte na uzlíky. Vložte do velkého hrnce s vroucí vodou a vařte 25 minut, v polovině šišky otočte. Poté je ihned i s folií na několika místech propíchejte tenkým nožíkem, aby z knedlíků unikla pára.
  7. Kachnu ostrým nožem nebo nůžkami na drůbež naporcujte a podávejte spolu s omáčkou a plátky knedlíku.

Čím si zjednodušit práci? V porovnání s hospodyňkami z doby Sandtnerové jsme možná zhýčkaní, ale proč moderních vymožeností nevyužívat, že. Kromě vaření knedlíků ve folii (nebo pořízení již hotového…) můžete upéct kachní stehna a vyhnout se tak jak nepořádku při porcování, tak sporům, kdo dostane který kousek. U zeleniny v základu pak málokdy pozná, že jste si koupili tu již očištěnou a pokrájenou, a komu se nechce omáčka pasírovat, určitě neudělá chybu ani s dobrým mixérem, navíc si můžeme říct, že v ní tak zůstane více vlákniny…