skip to main content

Na svatého Martina nejlepší je husina – a to ta pomalu pečená! Proto začněte s přípravou už dnes

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Že na svatého Martina napadne sníh není tak pravděpodobné, jako to, že se bude ve velkém hodovat a péct svatomartinská husa. Pojďte i letos uctít tuto krásnou tradici a užít si příjemně strávené chvíle s těmi nejbližšími u štědře prostřeného stolu v čele s pořádnou pečínkou. K tomuto posvícení neodmyslitelně patří i ochutnávka svatomartinských vín, nezapomeňte ji tedy odstartovat 11.11. v 11:11 a následně si pochutnat na přes noc pečené huse – protože jak svatomartinská pranostika praví: „Radost Martina je husa a džbán vína“.

Pečenou husu podávejte tradičně s knedlíkem a se zelím. My jsme zvolili bramborový knedlík a červené zelí – do něj lze přikrájet kousky jablek a švestek, které se pekly uvnitř husy, dodají mu šmrnc. Především na Slovensku a jižní Moravě si zase nelze představit svatomartinskou husu bez tradičních lokšů. Pomastit je můžete rovnou husím sádlem nebo máslem. 

Na svatomartinskou husu potřebujete:

  • 1 husu (naše měla 3,2 kg)
  • sůl
  • celý kmín
  • 2 jablka
  • 50 g sušených švestek
  • 1 lžičku tekutého medu
Reklama

Postup

  1. Nejlepší je připravit si husu alespoň 12 hodin dopředu a pořádně ji nasolit. Ráno husu důkladně omyjte zevnitř i zvenku studenou vodou, nechte okapat a otřete dosucha. Vytrhejte případné nevzhledně vyčuhující peří a okrájejte přebytečnou kůži a tuk (především v okolí stehen a krku). V jedné misce mějte připravenou sůl a ve druhé kmín. Prsty několikrát naberte dostatečné množství soli i kmínu a rozetřete po celé huse. Nezapomeňte na její vnitřní část. Takto připravenou husu nechte v lednici do večera. 
  2. Husu vyndejte alespoň 2 hodiny před samotným vložením do trouby. Zatímco odpočívá při pokojové teplotě, odřízněte přední části křídel (letky) na obou stranách. Jednoduše v druhém kloubu (z vnější strany) křídla odřízněte a nechte prozatím stranou, přijde na ně řada.
  3. Jablka omyjte, zbavte jádřince a rozčtvrťte. Společně se sušenými švestkami jimi vyplňte vnitřní část již prosolené a okmínované husy. Ovoce dodá huse na chuti a rovněž zabrání jejímu vysoušení. Konce stehen na konci překřižte a svažte kuchyňským provázkem k sobě. 
  4. Husu položte prsy nahoru přímo na čistou mřížku v troubě (tu ponechte ve střední výšce trouby). Položením husy na mřížku docílíte toho, že ji nemusíte při pečení otáčet, propeče se pěkně ze všech stran. Kousek pod husu vložte na hlubší plech odkrojené části křídel (pomůžou ještě chutnějšímu výpeku) a přilijte přibližně 250 až 300 ml vody. Do plechu bude během pečení odkapávat husí sádlo. 
  5. V troubě předehřáté na 80 °C pečte husu 10 až 12 hodin (záleží na její velikosti a stáří). Troubu po celou noc neotevírejte, nemusíte mít žádné obavy, nic špatného se s ní nestane, naopak – pracujete na její dokonalé chuti. Ideálně zapněte troubu večer před spaním. Po deseti hodinách můžete nakouknout do trouby a zkontrolovat, zda jde maso od kosti. Pokud ne, dopřejte jí ještě nějaký čas a poté znovu zkontrolujte. Když se vám zdá již pěkně propečená, můžete pokračovat ve finálním dopékání. 
  6. Vyndejte husu i s mřížkou z trouby na podložku (ano, kuchyňskou linku trochu zamastíte, ale s tím si pak jistě poradíte). Z plechu, který je v troubě pod husou, odeberte lžíci výpeku a smíchejte ji se lžičkou medu. Pomocí mašlovačky husu touto směsí potřete a vraťte ji do trouby rozehřáté na 220 °C. Pečte 15 až 20 minut, dokud nebude mít krásně zlatohnědou vypečenou kůrku. 

Co s výpekem a sádlem? Celý obsah plechu slijte do rendlíku. Nechte odstát a pak opatrně slijte jen sádlo do sklenice, ve které jej můžete uchovat pro pozdější použití (ať už na namazání lokšů, přelití brambor nebo třeba osmahnutí cibulky). V lednici vám vydrží dlouho a jistě pro něj využití najdete.

Výpek ohřejte a lehce zaprašte hladkou moukou, případně přilijte trošku vody. Nechte probublat a přelijte jej přes knedlíky a maso. Excelentní záležitost, o kterou se nesmíte připravit!

Bramborové knedlíky: Vychladlé uvařené brambory ve slupce oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, osolte a postupně přidávejte hrubou mouku (na 500 g brambor varného typu C asi 125 g mouky). Vypracujte hladké těsto a vyválejte z něj šišku. Tu ihned vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut.

Červené zelí: Zelí očistěte a nakrouhejte najemno. Na másle dozlatova osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte zelí a promíchejte. Osolte, přidejte pepř a kmín, nakrájená jablka a švestky pečené v huse, podlijte vodou a duste asi 20 minut pod poklicí do změknutí. Dochuťte octem a cukrem, popřípadě medem.