Pokud zvažujete výměnu klasického kapra v trojobalu za sofistikovanější úpravu této lahodné ryby, není lepší inspirace než vítězný recept 16. ročníku soutěže Český kapr. Tu pořádá Asociace kuchařů a cukrářů ČR a má za úkol zatraktivnit zdravé kapří maso veřejnosti i nadchnout mladé kuchaře pro zdokonalování se v oboru.

Vítězné jídlo uvařil Michal Hromádka z Žatce, který si je vědom, že kapr je milovaná i nenáviděná ryba zároveň a chtěl proto ukázat, že se nemusí jednat jen o (smaženou) záležitost Vánoc. Kapra zkombinoval se surovinami běžně dostupnými v kvalitních obchodech, a přestože použil metodu sous-vide, připomíná, že se dá dnes zařízení koupit za slušné peníze v mnoha e-shopech.

Záměrně jsem vybrala vítěze z kategorie juniorů, protože právě nadšení nastupující generace kuchařek a kuchařů chce Asociace soutěží podpořit. Vítězný „Český kapr v moderní úpravě“ nadšení probudil i v odborné porotě.

Sous-vide kapr, květákové pyré, bramborovo–mrkvová kroketa, koprová omáčka, koprový olej, bílý a fialový květák, připálený pórek

Na 4 porce sous-vide kapra potřebujete:

  • 600 g kapra
  • 16 g soli
  • 40 g olivového oleje
  • 2 g tymiánu
  • 8 g černého pepře

Kapra nakrájíme na filety, osolíme, opepříme. Vložíme do vakuovacího sáčku, přidáme tymián, přidáme olivový olej a zavakuujeme. Připravujeme sous-vide metodou v konvektomatu, který je nastavený na páru 70 °C a 20 minut. Po 20 minutách vyjmeme kapra ze sáčku, osušíme a opečeme kapra otočeného kůží dolů na pánvi.

Bramborovo-mrkvová kroketa:

  • 40 g vejce
  • 80 g brambor
  • 40 g sterilované karotky
  • 60 g polohrubé mouky
  • 8 g soli
  • 8 g černého pepře
  • 400 ml oleje

Brambory uvaříme v osolené vodě doměkka společně se snítkou tymiánu. Necháme zchladnout, nastrouháme. Karotku nasekáme na drobné kousíčky, přidáme do nastrouhaných brambor spolu s vejcem, moukou (mouku přisypáváme dle potřeby, váha je orientační), solí a pepřem a vypracujeme poddajné těsto, ze kterého uděláme kuličky, které smažíme v oleji pozvolna dozlatova.

Koprová omáčka:

  • 200 ml smetany
  • 12 g kopru
  • 8 g soli
  • 60 ml citronové šťávy
  • 8 g bílého pepře
  • 16 g másla

Smetanu se stonky kopru necháme vařit a redukujeme. Zredukovanou omáčku dochutíme, přidáme nasekaný kopr a zjemníme máslem.

Květákové pyré:

  • 280 g mraženého květáku
  • 60 g přepuštěného másla
  • 20 g šalotky
  • 8 g soli
  • 8 g bílého pepře
  • 200 ml mléka
  • 16 g citronové kůry

Na přepuštěném másle si orestujeme květák lehce do zlatova, poté přidáme drobně nakrájenou cibulku a zarestujeme, osolíme, opepříme a přidáme mléko, vaříme doměkka. Poté v thermomixu nebo mixéru uděláme hladké pyré, do kterého přidáme citronovou kůrů.

Koprový olej:

20 g kopru
60 ml olivového oleje

Olivový olej společně s koprem rozmixujeme ponorným mixérem a přecedíme přes jemný cedník.

Zelenina:

  • 120 g pórku
  • 80 g fialového květáku
  • 80 g bílého květáku
  • 80 g přepuštěného másla
  • 80 g kopru
  • 8 g soli

Květáky rozebereme na stejné menší „hlavičky“ a spaříme, poté zchladíme. Pórek nakrájíme na stejně velká kolečka. Na rozpálenou pánev dáme bílý květák a pórek a restujeme do lehce spálené barvy. Přidáme fialový květák a zarestujeme, poté všechny komponenty osolíme.