Kořeněná vůně kari rýže Kedgeree vám rychle prozradí, že se jedná o původně indické jídlo adaptované britskými kolonizátory, servírování s vařenými vejci pak to, že se jedná o dnes již tradiční součást ostrovních brunchů a snídaní.

Toto rybí rizoto se často se konzumuje studené, ale tuto možnost už nechám na vás. Tradiční doplněk rýže a vajec je uzená treska, kterou v našich končinách můžeme v klidu vyměnit za lososa, pstruha či tuňáka. Pro zářivější barvu přidejte trochu kurkumy, pro pikantnější chuť zase čerstvý strouhaný zázvor nebo chilli papričky.

Kedgeree: kari rizoto s lososem a vejci

Na 4 porce potřebujete

  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce ghí nebo másla
  • 3 tobolky kardamomu
  • 2 lžičky kari 
  • 250 g rýže basmati
  • 750 ml vývaru
  • ½ hrnku mraženého hrášku
  • citron
  • 4 vejce
  • 200 g uzeného lososa
  • petržel
kari rizoto s vejci kedgeree

Postup

  1. Na klínky pokrájenou cibuli a naříznuté tobolky kardamomu asi 10 minut pozvolna restujte na másle či ghí. Zasypejte kari (pro barvu můžete přidat i lžičku kurkumy), nechte pár vteřin rozvonět a vmíchejte propláchnutou rýži.
  2. Rýži zalijte třemi hrnky zeleninového, rybího či kuřecího vývaru, osolte a za občasného míchání povařte doměkka.
  3. Mezitím vložte vejce do vroucí vody, 8 až 10 minut je vařte, poté rychle zchlaďte studenou vodou a vajíčka oloupejte.
  4. Do rýže vmíchejte hrášek a nechte ho povolit. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, solí a šťávou z poloviny menšího citronu. Rizoto je skvělé zjemnit trochou másla nebo smetany. Obložte kousky lososa a vajec, posypejte sekanou petrželí a podávejte se skrojky citronu.

Rizoto s čerstvou rybou: Použít můžete i cca 300 g čerstvého filetu. Ten osolte a při 200 °C upečte v troubě, uvařte ve vodě nebo orestujte na pánvi, než se uvaří rýže. Na závěr stačí rybu rozdělit na kousky a vmíchat k rizotu.

kari rizoto s vejci kedgeree