Milujete kontrasty? Pak jste na správné adrese. Pekanové kostky s mořskou solí zaměstnají vaše chuťové pohárky tak, že nebudete chtít přestat. Kromě toho vás nabijí energií. Vláčný korpus z ovesných vloček a pekanových ořechů je slazený královskými datlemi medjool. Pokrytý je kakaovou polevou, jejíž hořkost vyváží onu sladkou chuť, a aby toho nebylo málo, k intenzitě zážitku se přidá kontrast v podobě mořské soli.

Nepečené pekanové kostky bez rafinovaného cukru (vegan)

Na 8 porcí potřebujete:

  • 150 g jemných ovesných vloček
  • 150 g pekanových ořechů
  • 150 g medjool datlí (bez pecky – asi 7 kousků)
  • 100 g kokosového tuku pokojové teploty

Poleva:

  • 50 g kokosového tuku
  • 60 g čekankového sirupu
  • 30 g kakaa

K dohotovení:

  • pár pekanových ořechů
  • mořská sůl

Postup

  1. Ovesné vločky, ořechy, vypeckované datle a kokosový tuk vložte do mixéru a mixujte, dokud se ingredience nezačnou spojovat do kompaktní hmoty.
  2. Ze směsi odeberte hrstku stranou a ze zbytku vytvarujte na pečicí papír obdélník silný asi dva centimetry a široký asi deset centimetrů. Pěkně směs umačkejte, aby držela pohromadě. Dejte chladit do lednice minimálně na třicet až šedesát minut.
  3. Připravte si polevu. Kokosový tuk s čekankovým sirupem zahřívejte na nízkém stupni, dokud se nespojí. Míchejte metličkou a přisypávejte kakao. Míchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Stáhněte z plotny a ještě chvíli míchejte, aby se směs ochladila a nebyla tolik tekutá. Pokud jste korpus chladili déle, nebude to potřeba, protože poleva rychle ulpí na povrchu a nebude tolik stékat.
  4. Korpus přelijte polevou a rozetřete do rovnoměrné vrstvy. Posypejte posypkou – odloženou částí směsi na korpus spolu s nadrobno nasekanými ořechy. Uložte do lednice. Až poleva zatuhne, posypejte ještě mořskou solí.
  5. Nakrájejte na kostky a ihned podávejte, nebo uložte do lednice uzavřené v krabičce. Spotřebujte do dvou týdnů.

Tip: Pekanové kostky můžete s trochou úsilí proměnit na roztomilé válečky. Z hmoty na korpus v rukách umačkejte drobné válečky. Po vychlazení je polijte čokoládovou polevou nebo je v ní obalte a nakonec, stejně jako v případě kostek, posypejte trochou směsi na korpus, ořechy a solí.