Jablečná granola s javorovým sirupem obsahuje to, co má zdravý základ snídaně mít – vlákninu, zdravé tuky a výbornou chuť, která vás doslova vykopne z postele. Na tuhle granolu se budete těšit už večer. A pokud jste zvyklí snídat až v práci, máte další motivaci, proč se tam těšit.

Pro přípravu si vyberte takový mix ořechů, který vám nejvíce chutná. Pro mě je to v kombinaci s jablky a javorovým sirupem mix vlašských, pekanových a lískových ořechů. Ty je ale potřeba předem opéct na pánvi nebo v troubě, aby slupka popraskala a šla odstranit. Jinak by se slupky během pečení dostaly do granoly. Výborně také chutná granola s kešu ořechy nebo mandlemi.

Rozinky a sušená jablka do granoly přidejte až na konci pečení, aby se ovoce nespálilo. Kromě těchto dvou druhů můžete přidat i nějaké další, které máte rádi, ale moc to nepřehánějte, abyste nepřebili příjemnou jablečnou chuť. Nabízí se například goji, které pro svůj vysoký obsah vitaminů pomůže našemu tělu bojovat proti podzimním rýmičkám, anebo třeba lyofilizovaný rakytník s podobným účinkem.

jablecna granola (domaci musli)

Jablečná granola s ořechy (bez přidaného cukru)

Na 1 velkou sklenici potřebujete:

  • 100 g oloupaného, najemno nastrouhaného jablka (1 střední jablko)
  • 30 g javorového sirupu (2 lžíce)
  • 30 g rozpuštěného kokosového oleje (2 lžíce)
  • 1 lžička mleté skořice
  • 180 g ovesných vloček (1,5 hrnku)
  • 70 g mix ořechů nasekaných nahrubo (1/2 hrnku)
  • 70 g mix semínek včetně 2 lžic chia semínek (1/2 hrnku)
  • 20 g nasušených jablek (1 hrst)
  • 40 g rozinek (1 hrst)
jablecna granola (domaci musli)

Postup

  1. Nastrouhané jablko promíchejte s javorovým sirupem, teplým kokosovým tukem a skořicí.
  2. Ve větší míse smíchejte ovesné vločky s ořechy a semínky. Výběr je na vás. Z ořechů se skvěle hodí pekanové, vlašské a lískové ořechy. Pokud budete používat lískové ořechy, předem je opečte na pánvi. Když začne slupka křupat, stáhněte je z plotny a v utěrce mněte, dokud se z nich nestáhne uvolněná slupka.
  3. K sypké směsi přelijte jablečnou a dobře promíchejte, aby se ingredience důkladně propojily. Směs rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte při 150 °C v režimu horkovzduch 30 minut, přičemž každých 10 minut obracejte. Ke konci kontrolujte častěji, aby se granola nespálila. Nechte na plechu vychladnout. Sušená jablka nasekejte nadrobno a spolu s rozinkami vmíchejte do granoly. Granolu přendejte do sklenice, uzavřete.

Tip: Vyzkoušejte i naši slanou granolu se semínky a ořechy. K vajíčkům, zelenině nebo jogurtu je božská!