skip to main content

Klasika, ale i pro vegetariány. Zkuste bramborové knedlíky plněné tofu

Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, businessové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.

Čím jiným naplnit bramborové knedlíky, když ne uzeným masem? Uzené tofu může být skvělou alternativou a kompromisem pro ty, co tuhle českou klasiku milují, ale zároveň by svůj jídelníček, co se týče masa, rádi odlehčili.

Pro bramborové knedlíky se ideálně hodí brambory varného typu C – moučnaté brambory, které mají po uvaření tendenci se rozpadat, proto utvoří dobře kompaktní hmotu. Přestože recept uvádí 200 g hrubé mouky, je třeba řídit se pocitem – pokud uvidíte, že při 170 g mouky těsto pěkně drží tvar a dá se s ním dobře manipulovat, není třeba více mouky přidávat. Pokud naopak po přidání 200 g mouky zjistíte, že při plnění nedrží těsto tak, jak by mělo, ještě do něj trochu mouky zapracujte. Ale pozor, nepřehánějte to. Těsto by mělo mít polotuhou konzistenci, příliš hutné těsto je po uvaření tvrdé. Do náplně můžete i nemusíte přidávat svá oblíbená semínka. Pro dodání nutriční hodnoty klidně zaexperimentujte například i ve variantě s klíčky.

Na náplň 12 knedlíků (3 až 4 porce) potřebujete:

  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 130 g uzeného tofu
  • ½ lžičky uzené papriky 
  • Špetka soli

Na bramborové knedlíky:

  • 400 g brambor uvařených ve slupce, oloupaných
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • Asi 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • Sůl

Na dušené zelí:

Reklama
  • 1 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 300 g kysaného zelí
  • ¼ lžičky drceného kmínu
  • Sůl

Navíc:

  • 1 cibule
  • Olej
  • Petrželka

Postup

  1. Na náplň opečte slunečnicová semínka nasucho na pánvi. Nastrouhejte uzené tofu najemno a vidličkou propracujte se slunečnicovými semínky, uzenou paprikou a špetkou soli. 
  2. Brambory prolisujte nebo nastrouhejte najemno. Zasypejte škrobem a částí hrubé mouky, přidejte vejce a sůl a začněte zpracovávat těsto. Mouku přidejte podle potřeby tak, aby vzniklo těsto polotuhé konzistence.
  3. Do hrnce dejte vařit vodu na knedlíky a osolte. 
  4. Z těsta odtrhujte kousky a v dlaních vytvarujte placičky. Dobře se vám s ním bude pracovat, když si lehce navlhčíte dlaně. Ruku skrčte do „mističky“, utvoří se vám tak prostor pro náplň – té dovnitř nasypejte asi 2 lžičky a lehce umačkejte. Knedlík zabalte a mezi dlaněmi z něj uválejte pěknou kuličku.
  5. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte pod poklicí 13 až 15 minut.
  6. Na dušené zelí nejdříve v hrnci orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na 2 lžících oleje. Zelí překrájejte a přidejte k cibuli. Posypejte drceným kmínem, špetkou soli a podlijte 1 dl vody. Promíchejte, přiklopte a 15 minut duste pod poklicí.
  7. Zbylou cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte asi 3 lžíce oleje a cibuli na něm dozlatova osmažte. 
  8. Knedlíky servírujte se zelím, posypané smaženou cibulkou a petrželkou.