Temný kakaový korpus, nadýchaná šlehačka, hořká čokoláda a nakyslé višně nebo třešně tvoří kombinaci, u které není vůbec překvapivé, že je oblíbená po celém světě. V Evropě pod názvem Schwarzwaldský dort (resp. v německém originále Schwarzwälder Kirschtorte), v Americe zase jako Black forest cake, ať už mu budete říkat jakkoli, je skvělý.
V sezoně dejte ovoce čerstvé, ale jinak klidně sáhnete po dobrém džemu nebo kompotu – z toho slijte šťávu, svařte ji na hustý sirup a smíchejte s pálenkou, kterou pak pokapejte korpusy. Právě pokapání ovocným alkoholem (v nejhorším případě griotkou) sice z dortu vyoutuje děti, ale dodá mu v kontrastu se šlehačkou a čokoládou skvělý šmrnc. S přípravou dortu začněte minimálně den předem, aby vám stihl vychladnout korpus a pak se vše společně rozleželo a chutě propojily.
Black forest – Schwarzwaldský dort
Na 18 až 20 cm korpus potřebujete:
- 125 g podmáslí
- 1 plná lžička rozpustné kávy
- 5 vajec
- ¼ lžičky soli
- 180 g cukru krupice
- 60 g slunečnicového nebo řepkového oleje
- 260 g hladké mouky
- 50 g holandského kakaa
- 1 lžička kypřicího prášku
Na náplň (nebo použijte hotový kompot či džem):
- 500 g třešní nebo višní + další na ozdobu
- 70 g cukru krupice
- 60 ml Kirsche (příp. jiné třešňové/višňové pálenky či griotky)
Dále:
- 500 ml smetany ke šlehání (z toho 80 ml přijde do čokolády)
- 4 lžíce cukru moučka
- 100 g hořké čokolády
- 250 ml smetany ke šlehání na potření (lze vynechat)
Postup
- Dort v této výšce je počítaný na malou formu o průměru 20 cm, pokud máte velkou, bude o něco nižší. Dno formy vyložte pečicím papírem a boky vytřete máslem. Jestli máte stejně velkých forem víc, upečte korpus rovnou ve 3 formách, ušetříte si nervy s prokrajováním korpusu.
- V podmáslí rozmíchejte kávu. Z bílků, soli a poloviny cukru ušlehejte pevný sníh. Pokud používáte robota, sníh přendejte do jiné mísy a v té po bílcích (nebo elektrickým šlehačem) nyní vyšlehejte žloutky s cukrem do světlé nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Za stálého šlehání (na nejnižší stupeň) přilijte kávové podmáslí a olej.
- Ke žloutkům stěrkou opatrně zapracujte bílkový sníh a poté do mísy prosejte mouku, kakao a kypřicí prášek a už jen krátce prošlehejte, aby vzniklo těsto bez hrudek. Vlijte ho do formy a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 50 minut (jestli pečete ve více formách, stačí méně) nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Pokud by se povrch pálil, přikryjte ho pečicím papírem. Nechte 15 minut vychladnout ve formě, poté přendejte na mřížku a nechte dochladnout. Vychladlý korpus seřízněte do roviny a 2x prokrojte.
- Ovoce vypeckujte a s cukrem za občasného míchání asi 15 minut povařte doměkka. Šťávu sceďte (kdyby jí bylo opravdu hodně, ještě chvíli ji zprudka vařte, aby se zredukovala) a smíchejte s alkoholem.
- 80 ml smetany přiveďte k varu, vmíchejte čokoládu a nechte rozpustit. Zbylých 420 ml smetany vyšlehejte s moučkovým cukrem do tuha a přemístěte do zdobicího sáčku (nebo pevného sáčku, kterému ustřihnete špičku). Dort pro jistotu sestavte v dortovém okruží, který položte rovnou na servírovací talíř a ještě vyložte cukrářskou dortovou páskou.
- Na spod položte první korpus, pokapejte ho třetinou alkoholu se sirupem (pokud ho je hodně, nemusíte použít všechen), potřete třetinou čokolády, polovinou višní a polovinou šlehačky. Vše dobře uhlaďte, aby nebyl mezi vrstvami vzduch. Pokračujte dalším korpusem, třetinou sirupu, třetinou čokolády, zbytkem višní a zbytkem šlehačky. Přiklopte posledním korpusem, pokapejte sirupem, potřete čokoládou a nechte v lednici minimálně 2 hodiny, ale ještě lépe do druhého dne odležet.
- Pak vyšlehejte zbylou smetanu (dle chuti ji můžete také osladit) a buď dohladka stěrkou, pomocí zdobicího sáčku nebo jen takto nožem ji naneste na boky dortu. Dozdobte čerstvými třešněmi či višněmi a máte hotovo!
Co se zbytky korpusu: Odkrojky z vrchu dortu nevyhazujte, ale na závěr je nadrobte, smíchejte s případnými zbytky náplní nebo trochou džemu, alkoholu, žervé či rozpuštěné čokolády a vytvarujte do kuliček à la cake pops.
Jednodušší nahý dort: Klidně si ušetřete práci a udělejte tzv. naked cake – vynechte závěrečné potírání šlehačkou. Případně celý dort pak obtáhněte stěrkou nebo nožem a vytvořte polonahý dort. Čokoládovou ganache (směs čokolády a smetany) můžete také nechat celou navrch dortu, počkat, až zpevní natolik, že bude po bocích jen opravdu pomalu stékat, a poté ji na něj opatrně vylít jako u tohoto mandlového cheesecaku.