Dobré maso, a tím vepřový bůček rozhodně je, nepotřebuje příliš. Stačí správná příprava a jen pár dalších surovin. Dnešní recept je inspirovaný staročeskou kuchyní a servírovat se dá jak teplý, tak za studena nakrájený na tenké plátky. Pomalým pečením při nízké teplotě totiž bůček dokonale zkřehne a zachová si svou šťavnatost.
Pomalu pečený bůček se zázvorem, česnekem a cibulí
Na 4 porce potřebujete:
- 1 kg vepřového bůčku s kůží bez kosti
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce sušeného zázvoru
- 1 lžíce celého kmínu
- čerstvě mletý pepř
- 1 červená cibule
- 1 jablko
- 1 rozkrojená palice česneku
Postup
- Omytý vepřový bůček předem ze všech stran osolte a dejte na pár hodin do lednice.
- Před pečením předehřejte troubu na 220 °C. Kůži bůčku nakrojte do mřížky a vetřete do ní sušený zázvor, kmín a čerstvě namletý pepř.
- Bůček vložte do pekáče nebo zapékací mísy a dejte ho péct nejprve zprudka asi na 10 minut.
- Poté teplotu snižte na 140 °C, pod maso přidejte měsíčky červené cibule a jablek, rozkrojenou celou palici česneku a vše lehce podlijte vodou (asi 50 ml). Přiklopte poklicí nebo alobalem a maso zvolna pečte asi dvě hodiny.
- Po této době by mělo být měkké. Maso odkryjte , zvyšte teplotu na 200 °C s funkcí gril a ještě ho dopečte dozlatova. Podávejte jen tak s chlebem, cibulí, hořčicí a okurkami nebo třeba s bramborovou kaší.