Wow! Forbes a recepty? Jak jde tohle dohromady, byznysové médium a vaření? Takhle to jde dohromady. Život je bohatý, to je naše hlavní heslo. A víme, že naši čtenáři nejen prací a podnikáním jsou živi. Mimo jiné – a to i díky změněným návykům kvůli covidu – rádi vaří. Takže, vedle článků o byznysu, podnikání a inspiraci máme taky články o autech, restauracích či víně – a taky recepty. A to v sekci Forbes Life. Život je bohatý.
Jemné králičí maso sice není pro ty nejcitlivější duše (i když, ruku na srdce, pokud jíme kuřecí, telecí nebo jakékoli jiné maso, stejně se zrovna za ochránce zvířat prohlašovat nemůžeme), my ostatní oceníme vynikající výživové vlastnosti (vysoký obsah bílkovin spolu s malým množstvím tuku) i delikátní chuť. Ta dobře funguje nejen v dietních pokrmech, ale také klasice, jako je jemná papriková omáčka, která navíc chutná i dětem (i kdyby za cenu menší lži ohledně původu masa…).
Králík na paprice se zakysanou smetanou
Na 4 porce potřebujete:
- 50 g špeku, přepuštěného másla nebo sádla
- 2 velké cibule
- 4 králičí stehna nebo 1 menší králík (cca 1 kg masa s kostí)
- Sůl & pepř
- 1 lžíce sladké papriky
- 2 stroužky česneku
- 2 zralá rajčata nebo 2 lžíce rajského protlaku
- 1 bobkový list
- 4 kuličky nového koření
- 500 ml vody
- 2 lžíce hladké mouky
- ½ kelímku kysané smetany (100 g)
- ½ citronu
Postup
- Špek pokrájejte na malé kostičky a začněte v hrnci pomalu zahřívat. Když pustí trochu tuku, přidejte najemno pokrájené cibule a dál restujte.
- Když začne cibule lehce zlátnou, do hrnce vložte osolená a opepřená králičí stehna. Opečte je, otočte, zasypejte paprikou a nasekaným česnekem a nechte jen pár vteřin rozvonět, aby česnek nezhořkl. Přidejte na kostičky pokrájená rajčata nebo protlak, bobkový list a nové koření, ještě trochu osolte a podlijte vodou.
- Pod poklicí duste 40 až 60 minut doměkka, doba vaření záleží na důkladnosti prvotního opečení i kvalitě masa. Pokud nejsou stehna zcela ponořená, v polovině vaření je otočte. Když je maso měkké, do omáčky vmíchejte smetanu prošlehanou s moukou a za občasného míchání ještě 10 až 15 minut povařte do zhoustnutí. Poté vyhoďte koření, maso vyndejte stranou a omáčku dohladka. Maso nechte vcelku nebo oberte, než se provaří omáčka.
- Dochuťte citronovou šťávou a případně solí s čerstvě mletým pepřem a podávejte spolu s bramborovými noky, rýží, knedlíky nebo širokými nudlemi.
Tip: Je to samozřejmě trochu alibismus, ale pokud má někdo z rodiny problém s konzumací králíka, podobně jako v tomto receptu na dietního králíka v zeleninové omáčce maso oberte a tvařte se třeba, že je to kuře.